dilluns, 9 de juliol del 2012

ESPAIS I MATERIALS DE L’AULA


Aquests últims temps amb la crisi, motiu de les retallades econòmiques i socials, hi ha el perill que un dels pocs espais on es preservi la igualtat d’oportunitats dels infants sigui l’escola.  
Així, ara més que mai, l’aula l’entenc com un espai facilitador de recursos i activitats que estimulin el desenvolupament i potenciïn les capacitats de tots els nens i nenes. D’aquí, la importància  d’oferir  espais i materials de qualitat educativa dels que s’haurà de nodrir el procés d’ensenyament-aprenentatge.
Cada tipus de material escolar, generalment, anirà lligat a un espai determinat amb el seu lloc fix per endreçar-lo (capsa, prestatgeria, etc.) i d’aquesta manera es potenciaran els hàbits d’ordre i la responsabilitat.
Els materials han de ser fàcils de rentar i s'evitaran els que acumulen la pols com les moquetes, peluixos, etc. S’han de revisar sovint i retirar o arreglar els que es vagin deteriorant. 
A continuació hi trobareu la relació dels espais més habituals amb alguns dels seus materials:
Espais de trobada i tranquil·litat:
La rotllana és un espai de trobada i comunicació amb el grup. Un espai per a la benvinguda, per explicar i escoltar, per compartir, per mostrar materials, per iniciar les rutines,...
Hi ha diferents formes de delimitar-la: es pot dibuixar a terra amb pintura o marcar un espai per a cada nen i nena (Organitzem l'espai de l'aula, juliol 2012).
El racó de pensar (Posant límits: El racó de pensar, maig 2012) i el racó del descans són espais per anar-hi quan es vol convidar a la reflexió, rebaixar el nivell d’ansietat o disminuir el cansament dels infants.
Material: tamboret o cadira i rètols pel racó de pensar. Pel racó del descans, un coixí i una manteta dins d'una caixa de plàstic la qual s’obrirà únicament quan calgui.
Espai d’informació i exposició:
Aquest espai té per objectiu exposar treballs dels infants, informar dels desdoblaments i racons, mostrar els cartells de les rutines, les activitats, ...
Generalment, es centralitza a les cartelleres i plafons de suro però com que sovint són insuficients, també s’usen les portes, les parets, els laterals de les prestatgeries, cordes d’estendre,...
Per a no propiciar la dispersió dels infants, és important no sobrecarregar les aules de cartells, treballs, informacions, etc. El color groc ajuda a centrar l’atenció pel que s’aconsella com a fons d’alguns referents com alfabets, nombres, etc.
Quan els plafons de suro estan deteriorats o es vol donar una mica de color a l’aula es poden folrar amb papers d’embalar diversos.   
Material: cartelleres, plafons de suro, corda i pinces d’estendre, cartells de les rutines (càrrecs, temps, passar llista, etc.), alfabets, numeració, mapes conceptuals, murals dels projectes i altres materials que es generen al llarg del curs.
Espai de biblioteca i d’audició:
Aquest espai, a més de ser un ambient per fomentar la lectura, pel gaudi de les històries dels llibres i de les audicions musicals o de contes; també es mostrarà com un recurs per a la recerca d’informació pels projectes i altres activitats.
Com que amb freqüència els infants seuen a terra, per estar més còmodes es pot posar una estora de plàstic.
Material: prestatgeria, expositor o contenidor per a les col·leccions de llibres, aparell reproductor per als cd’s de contes i música.
Es poden posar imatges referents a les normes d’ús. 
Espai del mirall:
El mirall estarà en un espai accessible de l’aula amb imatges d’expressions i postures les quals poden imitar els nens i nenes.
Material: Un mirall irrompible gran, on l’infant es pugui veure sencer i descobrir la seva pròpia imatge i la dels altres nens i nenes. Es pot substituir o complementar per una composició de miralls petits i/o de colors.


Espai de joc:
Els jocs són font de descobertes, aprenentatges i experiències significatives pels infants.  Per aquest motiu és molt important que es potenciïn els espais de joc espontani i de joc simbòlic amb materials diversificats.
Els materials i les joguines s’hauran de poder rentar amb facilitat i al  finalitzar cada curs es farà una “neteja general”.
Material per jugar a l’aula: disfresses, nines, cotxes, cuines, aliments, planxa, estenedor i estris diversos, botigues amb productes i caixa enregistradora, maletí de metge, accessoris de perruqueria, maleta d’eines, capses buides, peces per construccions, robes, barrets, etc.
Material jocs de taula: dòminos, puzzles, trencaclosques, encaixos, mosaics, etc.
Espai de treball:
L’espai de treball es centra sovint a la zona de taules i cadires prop de la pissarra i la PDI; encara que a parvulari es treballa per tot arreu: passadissos, pati, gimnàs,...
En aquesta zona s’inclou el “racó de l’ordinador” on els infants hi poden treballar per parelles.
Material: ordinador i programari, PDI, colors gruixuts i prims, retoladors gruixuts i prims i llapis de grafit gruixuts i triangulars. Ceres toves i dures, papers Din A3 i Din A4, paper d’embalar de colors, pintures, pinzells gruixuts i prims, gomes d’esborrar, cartolines, punxons, felpes, etc.
Segur que cada visitant d’aquest bloc hi troba a faltar algun aspecte en aquest relat de materials i aquesta és la intenció: Redacteu la vostra llista!



Per saber-ne més:

11 comentaris:

  1. Hola! t'escric des del bloc: "Un raconet d'idees". Acabo de descobrir "Fer de mestres" i crec que és un bon referent d'idees i recursos per a tots i totes els i les mestres que vulguin agafar una mica "d'aire fresc". Enhorabona!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Fany!!!
      També passo sovint pel teu "raconet d'idees".
      http://unraconetdidees.blogspot.com.es/
      Ja saps com som de tafaneres les blocaires!!!
      Petonassos

      Elimina
  2. Hola Carme! M'ha costat trobar el teu bloc ja que no surt la referència del teu quan et vas fer seguidora del meu. Jo també m'he fet seguidora del teu. Trobo molt interessant les explicacions que aportes i reflexions sobre educació, organització de l'aula, vida diaria de l'aula,... Per això si passes pel meu bloc trobaràs un detallet per celebrar el dia de l'amistatentre blocaires. Una abraçada i fins aviat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Espe!
      M'encanta el detallet que m'has deixat a "Plastiquem" i que m'anima a seguir en aquest Món que algunes vegades se'm fa difícil.
      Muaac's

      Elimina
  3. Hola Carme, he encontrado por casualidad tu blog y ya me he hecho seguidora. Te invito a visitar el mío "laclasedemiren.blogspto.com". UN saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miren,
      gracias por tu visita a "Fer de Mestres".
      Cuando ejercía de maestra,des del anonimato, visitaba "La clase de Miren" para recoger recursos y ahora como bloguera sigo siendo asidua a tu blog.
      Felicidades!!!!
      Besos
      Carme

      Elimina
    2. Pues me alegro mucho de tenerte como seguidora, es un honor. Saludos

      Elimina
  4. Hola Carme sóc la Magda del bloc Els petits Infants.
    Acabo de conèixer el teu bloc i el trobo molt interessant i per això ja me n'he fet seguidora.
    També et convido a visitar el meu bloc.
    Fins molt aviat!!!
    Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Magda,
      com li deia a la Miren, abans de posar-me malalta, mentre estava en actiu visitava "Els petits infants" per recollir recursos i ara com a blocaire m'hi passo sovint a "tafanejar" per aprendre'n.
      Felicitats pel teu bloc!!!
      Petons
      Carme

      Elimina
  5. Hola Carme!!

    Estic muntant una biblioteca d'aula nova, a una aula amb infants de 3 anys. Alguna idea informació... sobre com col·locar els llibres, el tipus de moble, la decoració, etc?

    Moltissimes Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Imagino que estàs parlant d'un racó de biblioteca a l'aula de 3 anys.
      Fa uns mesos vaig fer una entrada sobre l'hora del conte on podràs treure alguna idea sobre la planificació http://ferdemestres.blogspot.com.es/2013/03/lhora-del-conte.html
      Si pressupost no és molt limitat jo posaria un terra còmode (estora tova de plàstic que pots trobar en algun basar) i/o alguns coixíns on els infants puguin mirar els contes asseguts, estirats, etc.
      Els llibres jo els col·locaria en dos tipus de pretatgeria: una a l'abast dels infants que permeti posar els llibres de manera que es vegin les portades (mira aquest enllaç http://www.pequeocio.com/estanterias-infantiles-baratas) i alguna mòbil on deixar els contes que ja s'hagin vist.
      La decoració minimalista amb alguns rètols que indiquin les normes (silenci, cura dels llibres...) i poca cosa més.
      Espero haver-te fet "cinc cèntims" de les idees més importants.
      Una abraçada!
      Carme

      Elimina