Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dilluns, 15 de juliol del 2013

BATA SÍ O BATA NO?

A casa sempre s’ha fet dissabte en el sentit literal de la frase. En treballar totes les dones de casa, el dissabte pel matí al marxar el meu pare a la fàbrica, era quan es trasbalsava la quotidianitat i escombres, plomalls, draps,... recorrien els racons de la vella casa familiar.
Era curiós veure l’organització de la mare i de l’àvia per rentar la roba amb l’antiga màquina de turbina.
La mare es quedava al badiu controlant la rentadora i esbaldint la roba en el gran safareig de ciment ple d’aigua gelada. L’àvia en el terrat esperava les galledes plenes de roba humida per estendre-les a les cordes; jo amunt i avall recargolant la roba per escórrer-la i pujant i baixant les escales del terrat per repartir les agulles d’estendre.
Com veieu, rentar la roba no era com ara i, per evitar embrutar-ne massa, en arribar a casa posar-se la bata o el davantal era una acció indiscutible que es repetia a les escoles i al món laboral.

Recordo els estius a l’escola, passant molta calor sense cap possibilitat de treure’ns la bata mentre la suor regalimava per les cames. A l’hivern anàvem tan abrigades que en posar-nos la bata perdíem tota la mobilitat; encara que, no importava massa perquè ens passàvem el dia assegudes fent fitxes.
A més, la bata formava part de l’uniforme, i encara que deien que així no hi havia diferències socials; no era cert.
Jo veia com moltes de les meves companyes estrenaven uniforme cada curs, com les seves bates noves lluïen i com la meva, repassada cada any per la mare, anava perdent color i forma. Era evident el nivell econòmic de cadascuna!
Actualment, rentar la roba és un acte fàcil a l’abast de tothom i, per aquest motiu, poca gent jove usa la bata a casa i, únicament, segueixen presents en determinades professions.
La meva experiència em diu que a l’estiu els infants segueixen passant calor a les nostres escoles amb la bata posada i els hiverns amb la roba d’abric també els costa de moure’s en les activitats dinàmiques diàries.
Sovint he estat una mestra molt crítica, he buscant sempre les raons i els motius de la pràctica docent; però, en aquest tema mai em vaig aturar a reflexionar la idoneïtat  de l’ús de la bata; perquè des de la infantesa sempre havia estat així!
Ara, en visitar virtualment moltes aules de la nostra geografia, anant de bloc en bloc, he pogut observar que hi ha centres d’Educació Infantil on els infants no porten bates habitualment; només protegeixen la roba quan han de fer alguna activitat on es poden embrutar molt.
Observar aquest fet em va fer pensar que, sense cap reserva, és necessari educar per a la vida real i cal aprendre hàbits d’higiene que siguin útils per a la quotidianitat.
A casa, quan treballem a l’ordinador, mirem la televisió, llegim llibres, escrivim cartes, etc. ho fem vestits de carrer o amb roba còmode.
Si anem amb els nostres fills i filles al parc per jugar i terrejar en el sorral o si sortim a fer esport, ens posem el xandall.
És cert que quan anem a cuinar ens posem el davantal per no tacar-nos, si hem de pintar, fer neteja o tenim un garatge ens posem roba vella i en poques ocasions més ens preocupa embrutar-nos la roba. Aleshores, per a què  seguim portant la bata a les classes d’Educació Infantil?
Si esteu en el primer Cicle d’Educació Infantil veureu sovint infants que volen gatejar o fer les seves primeres passes i les bates limiten els seus moviments. També en trobareu asseguts a la catifa amb la bata posada i, a més, un pitet per a que no se l’embruti. 
Penseu que les plastilines no embruten, els gomets no taquen, escoltar contes és força polit...
Si sou mestres del segon Cicle d’Educació Infantil defensareu que és un bon exercici per cordar botons; però, no es pot aprendre de cap altra manera? I si ho fan amb els botons de les jaquetes i els abrics?
Heu pensat l’estona que es dedica a l’escola a posar i treure bates?
En temps de crisi té sentit afegir aquesta despesa a l’equipament escolar dels infants?
Per què ens preocupa tant que s’embrutin els infants?
Més d’una vegada, pares i mares m’han cridat l’atenció per sortir els seus fills amb la bata bruta de l’escola. La meva resposta, entre rialles, sempre ha estat la mateixa: “A l’Educació Infantil sortir brut de l’escola és sinònim d’experimentació i d’aprenentatge. Teniu un dels infants més treballadors!”


Segurament, encara cal fer pedagogia a les reunions inicials de pares i mares; explicar que els infants a l’escola experimenten, juguen, gategen... i, per aquests motius, mai podran sortir de l’escola igual de nets que quan han arribat.
Portar la bata a l’hora de dinar, samarreta vella quan es fa pintura i en les activitats de modelatge amb fang és una bona alternativa.
Si a la vostra escola porteu bata a l’aula, segurament compartireu que han de ser de diferents formes i colors, ja que, cap infant és igual a l’altre; és important respectar els seus gustos.
A l’escola, mentre vaig ser mestra d’Educació Infantil,  sempre portava una bata i a l’estiu em posava un davantal; les seves butxaques eren com un calaix de sastre on s’hi podia trobar una mica de tot. Era un costum, ara no sé què faria...
Bates sí o bates no, què en penseu?

Per saber-ne més:

38 comentaris:

  1. Hola, como ya te imáginaras yo voy a decir BATAS NO, Se te olvida añadir que en tres años dificulta la tarea de ir autonomamente al baño,pues sin querer la meten en el water. A mi me gusta camiseta y sólo para pintar y además evitamos un gasto a las familias. Un beso y me encanta esta entrada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tienes razón con el comentario de P3, Miren.
      Las batas son largas para que duren varios cursos y no hay quién domine tanta ropa ja,ja,ja.
      Besitos muy agradecidos por compartir la imagen de tu clase.
      Carme

      Elimina
    2. Totalmente de acuerdo, Miren, Además del gasto que supone la bata, que sin llegar a ser muy elevado sí que diferencia al que la puede comprar del que no... :(
      I com a comentari final, reforçar la idea que s'ha de respectar la llibertat d'elecció en compte d'uniformar, com si els nens i les nenes fossin xais... desprès, a l'institut ja ho semblen prou!

      Elimina
  2. La nostre peque l'any que ve comença l'escola (aula de 3anys). Ens han dit que bates no...jo vaig pensar "perfecte", però despres em van dir que ni tant sols per pintar portarien bata ni samarreta per embrutar...ja que el mètode de l'escola diu: "que han d'aprendre a no embrutar-se". Em vaig quedar a quadres!!! On queda l'experimentar, embrutar-se, sentir, aprendre!!...si només tenen 3anys!!!mare meva...
    Muxets d'estiu!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estel,
      no et desanimis, espera a veure què passa a l'escola de la teva peque.
      "Que han d'aprendre a no embrutar-se" està clar però és un objectiu a llarg plaç i en aquest procés d'aprenentatge experimentaran amb la pintura, el fang, les ceres... amb la mateixa passió que si portessin bata.
      Per si de cas, posa-li xandalls vells! ja,ja,ja.
      Petonets esperançats
      Carme

      Elimina
  3. Per mi " bata no", no cal, sempre li dic a la mestra, no et preocupis si es taca (que per cert no li agrada gens fer-ho, jeje) , que ja porta roba que es pugui tacar. Jo em preocuparia si portés la bata neta, mal símptoma llavors.
    Entenc que hi ha mares i pares que no pensen com jo, però això no hauria de ser font de trasbals per a ells perquè repercuteix en els infants ( no et taquis, vigila ...) . Crec que s'hauria de fer un treball previ amb les famílies pel tal que estiguin conscienciades que els infants, a escola, han d'anar a tacar-se lliurement , parlar-ho bé, que ningú tingui por de les taques que no marxen , que els peques no tinguin por de fer-ho per si els renyen ....

    Ah, bates no, i sabates tampoc!! a banda que és més còmode, és més higiènic , que els d'infantil es passen molta estona asseguts a terra .

    I el David també reutilitzarà la bata el curs que ve ( a menys que creixi un pam de cop, cosa que dubto molt, jeje)

    Una abraçada guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Comparteixo les teves reflexions i ara me n'obres una de nova per pensar-hi a les hores d'estiu: a l'escola sabates no?
      Ja saps el que en penso de les sabates a casa però a l'escola no m'ho havia plantejat mai!
      He estat visitant escoles a altres països, més freds que els nostres, i allà sí es treien les sabates en entrar. Per a mi, un goig!
      Cal esmentar que les condicions d'aquelles escoles amb calefacció radial per terra, res a veure amb els vells radiadors de les nostres :(
      Hi pensaré!
      Besets
      Carme

      Elimina
    2. Es poden portar mitjons dels dobles, antilliscants , per exemple ...
      Lo del terra radial, que tenien a l'escola bressol del David, a mi sí em fa dubtar ja que no es gaire bo per la salut, afavoreix molt l'aparició de varius ( de fet totes les mestres de l'EB en patien ) .
      Crec que amb un terra càlid tot solucionat , a casa meva teniem d'aquell sintasol penso que es deia, baratet , fàcil de posar i netejar , resistent... A Lleida hi ha una escola públic on els infants es treuen els sabates i tothom més que encantat ( ja m'agradaria a mi, jejej) .
      Anar descalç , a banda d'un goig com tu dius, és molt més sa, més natural que dur tot el dia sabates , que apreten, no deixen transpirar , ni moure els dits lliurement ...
      Jejeje, veus ? per si no tenies feina ara ja te'n dono més .... ejejej.

      Per cert m'encanta quan expliques coses d'abans , estaria hores i hores escoltant-les, de veritat. Quan ma mare m'explicava com feien les coses quan ella era petita em fascinava.

      petonets i ja m' explicaràs les teves conclusions !

      Elimina
  4. Jo també sóc una miqueta crítica amb el tema bates, però especialment les de les professionals. He treballat (i treballe) a centres específics d'educació especial on els mestres porten bates per no embrutar-se, donen classes en infantil o en secundària.
    Jo sóc de la opinió que aquesta imatge de mestre en bata reforça la imatge infantil, sobreprotectora i poc normalitzada de la que, de vegades, patim a l'educació especial. Però no he trobat molts professionals que comparteixen aquesta opinió meua!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Imagino que com que sempre s'ha fet així no es pensa que pot ser diferent, gran error!!!
      El teu raonament és molt encertat i cal facilitar la reflexió en els claustres per obrir nous camins.
      Ja saps que fer canvis en les dinàmiques de les escoles no és gens fàcil...
      Una forta abraçada!
      Carme

      Elimina
  5. Gran debat, Carme.
    Penso que cal treure les bates de les escoles i només posar-les quan fem plàstica.
    En el cas de les bates dels i de les mestres, a mi m'agrada anar amb bata ja que em sento més còmoda i tinc butxaques per anar-hi guardant cosetes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Txell,
      a mi també m'agradava portar bata però crec que tot és acostumar-se a trobar els recursos d'altres peces de roba (xandall, pantalons còmodes, etc.)
      Petonets
      Carme

      Elimina
  6. Ni bata, ni uniformes ni xandalls uniformats. A la meva escola, pública, obliguen als infants a portar el xandall de l'escola a les sortides, si no el porten els castiguen sense la sortida. L'escola està en un barri pobre, el xandall val més de 30 euros, cada sortida es queden nens i nenes a l'escola, sense feina i a una altra classe, molts plorant i enfadats. És un pilar de l'escola, diu l'equip directiu, i va molt bé per poder reconèixer els nostres nens quan n'hi han més. Dóna seguretat!!!. Què en penseu vosaltres??? jo ja he esgotat els meus recursos per queixar-me!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No imagino deixar un infant a l'escola perquè no porta el xandall, sense paraules...
      Hi ha vegades que es pensa més en la institució escolar i en la comoditat dels/de les mestres que en els infants, quin greu!
      Ànims!
      Carme

      Elimina
    2. Crec que els nens i les nenes es poden reconèixer portant, per exemple, un triangle fluorescent (com si fos un mocador) lligat al coll.
      Es compra la roba en un lloc a pes i a bon preu! Hi ha un sector de gent que, al meu entendre, sense argument de pes, defensa a" capa y espada" la uniformitat.
      Crec que hi ha coses, de les que s'han fet sempre, que costa molt de moure, sembla que si es mou hagi de caure tot un sistema i tota una manera de pensar!!! i.... potser és així!

      Elimina
  7. Gran entrada Carme!!!
    Per cert com va tot?, espero que poc a poc vagi millor.
    El debat de bata si / bata no a la meva escola, a Ed. Inf., el vam tenir farà una 4 ó 5 anys. No va ser gaire llarg ja que la majoria de les mestres es decantaven per bates no, només les dues de més edat (una era jo) ho teníem menys clar.
    Passat el temps i valorant l'experiència i el resultat he de dir que estava del tot equivocada interpretant negativament el fet de que els petits no portessin bata, ha estat una millora en tots els aspectes. Les famílies van acceptar de molt bon grat la proposta i tant sols s'utilitza la bata per les activitats plàstiques, la porten cap a casa quan està bruta.
    I pel que fa a la bata de la mestra he de dir que tot i que abans era el primer que feia a l’entrar a la classe, actualment no és així. Habitualment rebo els petits i fem les rutines sense la bata, a vegades per oblit passo més estona sense posar-me-la, però és un hàbit que he tingut des de que sóc mestre (el setembre farà 32 anys) i me'n adono que no la porto perquè trobo a faltar alguna cosa, sigui per les grans butxaques, perquè abriga una mica a l'hivern, o perquè quan sóc a l'escola forma part de mi.
    Tonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Anna, tot va millorant poc a poc. Gràcies!
      Si fa uns anys, a l'escola s'hagués encetat la reflexió sobre les bates segurament m'hagués passat com a tu. Sort que la gent jove arriba amb força!
      El millor dels equips docents: l'energia de les noves generacions que porten canvis i l'experiència de les persones de més edat que aporten reflexió.
      Nosaltres: experiència i reflexió ha,ha,ha.
      Una forta abraçada
      Carme

      Elimina
  8. Hola Carme,
    quina passada poder crear aquests debats i en temps de vacances!!!! Per a mi la bata No, tot i que en moments puntuals si les utilitzem. Aquest curs a P-3 les hem anat fentservir esporàdicament. Penso que està bé que els infants igual que nosaltres sàpiguen o aprenguin a cubrir-se en funció de les activitats, per ex: bata o samarreta a plàstica, guants si fem certs experiments,... No es poden fer certes activitats amb la por d' embrutar-se. De fet a les families sempre els explico i demano que per a venir a l' escola han de portar roba que es pugui tacar, embrutar.
    Un altre aspecte que m' agradaria poder traspassar a la meva escola és lús de les botes d' aigua!!! per què quan ha plogut no poden sortir al pati???

    Salutacions,
    Assumpta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan el meu fill era petit, al viure en un poble, cada tarda agafàvem les botes d'aigua per trepitjar bassals prop del riu. Encara ho recorda!
      A la nostra escola es fan uns bassals enormes al pati i els infants els dies de pluja aprofiten a fer unes pastetes genials. No es deixa però jo mirava cap un altre costat, s'ho passaven tan bé!!!
      És cert que hi ha coses que no es poden deixar escapar a la infantesa perquè no tornen...
      Uf! Se'm gira feina amb les idees que ha generat aquesta entrada: anar sense sabates a les aules d'Educació Infantil i usar les botes d'aigua. Ha,ha,ha
      Muac's
      Carme

      Elimina
    2. Nosaltres aquest curs hem tingut problemes perque una mestra va deixar als seus alumnos jugar amb el fang del pati i que havien de dir les families si s'embrutaven!

      Elimina
  9. MOLTES FELICITATS, CARME!!!!!!



    Assumpta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Assumpta!
      Ha estat un dia tranquil però amb molts de missatges de les persones que m'estimo.
      Petonets
      Carme

      Elimina
  10. Carme primer de tot "Felicitats bonica" espero que hagis passat un bon dia !!!!
    Segon aquest debat de les bates fantàstic!!!!
    Jo també pensó que bates NO, només per activitats puntuals de plàstica, d'experimentació i com bé diu Miren pot ser, una samarreta vella del pare,mare ... que tots en tenim per casa!!!
    Tot i així crec que encara costa la idea de bates no, sobretot a E.I., jo he treballat a forces escoles i sempre ha estat un tema a debat i crec que ho continuarà siguent uns quants anys més !!!!
    Per cert m'encanta llegir els teus records d'infantesa em desperten una gran tendresa i emoció !!!!!
    Molts petonets guapa !!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per les felicitacions, el millor regal: la salut del meu fill!!!
      Jo també crec que el debat sobre l'ús de les bates serà llarg, fins que les generacions que es van acostumar a portar-la sempre no es jubilin ha,ha,ha.
      Muac
      Carme

      Elimina
  11. Felicitats Carme!!!!

    Jejeje, bé, jo sóc anti-bata, ni per als nens ni per les mestres. Els nens trobaran bates en el seu futur? No, menys en el cas de que es facin doctors, infermers, etc... per tant han d'aprendre a viure sense la bata, a embrutar-se a tenir cura.
    La bata els limita molt la mobilitat, sobretot als més menuts, i els hi treu molta autonomia.
    Jo mateixa no la suporto. Reconec que sóc d'aquelles mestres que porta la bata sempre penjant del braç perquè em sento com si em lligués, com si em limités...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per la felicitació!
      Sobre aquest tema cal anar fent pedagogia a mestres i a famílies...
      Besets
      Carme

      Elimina
  12. Hola!!!!
    I si a l'informe es valora el fet de cordar-se i descordar-se la bata, quan aquesta només es posa durant l'estona de plàstica?
    Jo hi estic totalment en contra!!!
    Txell

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'objectiu és cordar i descordar botons, és indiferent la peça de roba, oi?
      Si no hi ha més remei, es canvia l'ítem de l'informe per: "sap cordar botons", "li costa descordar botons", "està aprenent a cordar botons"...
      Ja veig que els informes et són una tortura. Ara no hi pensis i gaudeix del temps de les vacances.
      Una forta abraçada!
      Carme

      Elimina
  13. Segons la meva experiència BATES NO, però amb molta feina amb els pares i mares. Enguany a 3 anys he hagut de fer xerrades i xerrades sobre les peces de vestir.. (petos vaqueros, botons que gairebé ni jo podia desfer, vestits de princesa...) Jo estic totalment a favor de la diversitat i per tant no entenc que s'obligui a anar amb un uniforme, però també és veritat que cal que els pares i mares s'adonin de la importància de l'autonomia dels seus fills i dels entrebancs que es poden trobar. A la meva aula només han emprat bata a plàstica i si el material ho requeria (pintura sobretot). Al pati, als berenars, et, s'han embrutat i si m'han replicat els pares que anaven bruts, sempre els he respost que el seu fill simplement ha jugat i ha experimentat. Per part meva no he portat ni bata, en part perquè no la tenia a mà i em feia peresa gastar-me altra volta els diners. Simplement, roba d'anar a treballar còmode i sense moltes floritures i un poquet de sabó abans de ficar-la a la rentadora.Particularment, tampoc entnc gaire com hi ha gent que pot anar com si anàs de boda a fer feina... però això ja és un altre cantar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La meva experiència em diu que no es pot deixar mai de fer pedagogia sobre aquests temes a les reunions de pares i mares, encara que algunes vegades és desesperant! Com que tenen la visió des de casa no s'imaginen el que representen aquests petits detalls al estar en una classe per això, i altres motius, és molt interessant la participació de les famílies en tallers o activitats similars.
      Sobre la indumentària de mestres, és molt curiós que la comoditat necessària a l'escola després es trasllada a la vida quotidiana i s'ha creat el "look docent" que ens fa identificar a qualsevol lloc de la geografia ha,ha,ha.
      Bon estiu!
      Carme

      Elimina
  14. Estic totalment amb vosaltres: BATES NO. Tots som diferents i el nostre aspecte és la nostra carta de presentació, i això inclou la nostra roba. Per no parlar de com limiten els moviments i l'autonomia. A l'escola les utilitzo per a propostes de plàstica, però són bates de l'escola, es renten a l'escola. I jo no en porto mai. Per no portar, no porto ni pantalons amb butxaques... per cert, felicitats (que has fet anys?).
    Petonets sense bata!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uf, jo no sé que hagués fet sense butxaques; sempre hi duia de tot, clar que amb infants de P3 has de pensar en els mocadors pels mocs, les gomes per a penjar jaquetes, el llapis per escriure el nom a les feines... i quan em despistava tot passava per la rentadora ha,ha,ha.
      La casualitat va fer que es publiqués l'entrada el dia de la Verge del Carme (la data del bloc va un dia endarrerida i no ho sé canviar) i havia qui aprofitava per felicitar-me. Encara que no celebro el sant, fa il·lusió que la gent hi pensi, et sents estimada!!!
      Petonets
      Carme

      Elimina
  15. yo te digo bata NO, en las reuniones de principio de curso se deja muy claro que deben traer algo para ponerse cuando pintamos o hacemos barro o experimentos un poco sucios, pero pueden traer lo que quieran, bata nueva, vieja, de su hermano, camiseta... la única obligación es ponerle el nombre con una cinta o pegado.
    Mis compas al principio no estaban de acuerdo, por lo de los botones y eso, pero al final cayeron todas, jajaja, se quita el estorbo de lavarla los fines de semana, más la bata del comedor, más llevarla los viernes y traerla los lunes sin falta, más se me ha mojado en el baño, más la mía no tiene botones y me la meto por la cabeza, más como está al revés vamos a pasarnos 15 minutos dando la vuelta a la bata, más...
    Una entrada exquisita.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eskerrik asko, Blanca!
      Antes de la incapacidad, siempre estuve en escuelas donde se usaba la bata y ¡cuánta razón tienes en el relato de los inconvenientes! ha,ha,ha.
      Musus
      Carme

      Elimina
  16. bataaaa noooo¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic d'acord!
      En les activitats més proclius a embrutar-se (pintura, fang, etc.) amb roba vella en tenim prou, oi?
      Bon cap de setmana
      Carme

      Elimina