Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

divendres, 28 de desembre del 2012

"LLUFES" I SIMETRIA

El dia 28 de desembre es celebra el dia dels Sants Innocents. L’origen, com en moltes de les nostres festes, és religiós. Vol recordar la matança d’infants a Betlem que va ordenar Herodes per matar el “Nen Jesús, en creure que ell amenaçava el seu regnat.
A l’edat mitjana es va fer coincidir aquesta commemoració amb la “Festa dels bojos” on es feien bromes i sembla ser que a partir d'aquest moment es van barrejar els costums pagans i religiosos.
També es creia que en aquests dies de final d’any, uns esperits semblants a les fades, les llufes, rialleres i trapelles buscaven innocents per espantar-los. Així, aquella creença va esdevenir en el costum de fer bromes (innocentades)  i penjar “llufes” a la gent el dia 28 de desembre.
Les llufes són uns ninots de paper, generalment de diari, a les que s'hi penjava un fil amb una agulla de cap corbada; així es posava amb rapidesa a l’esquena de l’abric de qui passava pel carrer. Ara s’ha adaptat als temps i es fa amb cinta adhesiva.
Recordo com l’avi, després del dinar de Sant Esteve, ens portava a taula el paper de diari, uns llapis i la capsa de cosir de la mare, on hi trobàvem la resta de materials per fer les “llufes”.
Passàvem una llarga estona entre torrons, neules, papers i fils. En acabar-les, ens dedicàvem a penjar-les a tota la família, per comprovar que ho sabíem fer sense punxar a ningú i d’aquesta manera la tarda sempre finalitzava amb grans rialles.
La mare guardava les "llufes" en un calaix per repartir-les, abans de sortir al carrer, el dia 28 de desembre.
El dia dels Sants Innocents, els infants no estan a l’escola ja que gaudeixen de les vacances de nadal, fer “llufes” a casa pot ser una activitat creativa per aproximar-los a la simetria i poder traslladar aquesta descoberta a l'escola.
Per fer-les únicament s’han de plegar petits rectangles de paper on els infants dibuixaran la meitat de la figura, si voleu podeu fer una plantilla amb cartolina i que la ressegueixin.

Després, demaneu que retallin per la línia, obriu la figura de paper plegada i oh! ja teniu la “llufa”! Si voleu, podeu decorar-la amb pintures o retoladors.

Imatge del bloc Petita Maria
La curiositat dels nens i nenes els farà preguntar perquè dibuixant únicament la meitat ha aparegut el cos sencer. Aleshores, podeu reflexionar i experimentar sobre la simetria dels cossos retallant altres formes en uns papers plegats.
Us pot ajudar tenir elements naturals prop vostre, perquè els puguin tallar i comprovar que les dues parts són iguals i simètriques. Són molt útils les taronges, pomes, xocolata, etc.
És interessant fer observar que no sempre quan dividim els cossos en dues parts són simètriques. Quan en són?
Si us engresqueu a seguir experimentant podeu fer-ho amb pintura. Agafeu un full, plegueu-lo per la meitat i poseu-hi pintura en un costat. Plegueu-lo una altra vegada, premeu fort i obriu-lo de nou: què ha passat?
 Simetria feta amb pintura i purpurina.
Si teniu un mirall i peces de les construccions podeu experimentar, les diverses simetries, observant com es reflexa al mirall si posem en contacte les dues superfícies com mostra la fotografia.
Deixeu que els infants observin, experimentin i sobretot gaudeixin de totes aquestes descobertes.
Ah! De tant en tant, mireu-vos l’esquena no fos cas que en aquesta estona haguéssiu sigut massa innocents!

14 comentaris:

  1. Carme com sempre una entrada que m'ha encantat !!!!
    És molt important que els nens i nenes manipulin, experimentin, observin .... i això en alguns casos costa una miqueta que es faci i no només a nivell familiar sinó també a nivell escolar !!!!
    Esperem que encara que sigui poc a poc es deixin una mica de banda les fitxes i deixem als nostres infnts fer els seus propis descobriments !!!!!
    Molts petonets trempada !!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert que a casa fer competir les senzilles experimentacions amb la televisió i els jocs interactius de la xarxa és difícil. A l'escola la manca de persones de suport i de recursos materials també ho complica.
      Únicament la convicció de la importància de fer-ho pot donar aquesta oportunitat als infants. Cal no defallir en l'intent!!!
      Molts besets i cap d'ells d'innocentada.

      Elimina
  2. Una entrada molt interessant Carme i molt adient. Quan jo era petita a casa sepre feiem llufes i sortiem al carrer. Aquesta tradició sembla que també s'està perdent. Cal motivar els infants des de casa i des de ben petits.
    Petonets!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres, la colla d'infants del nostre carrer,també sortíem a posar "llufes" i els més grans inventaven sistemes per moure els picaportes des de l'altre banda del carrer, per fer sonar els timbres de les escales, inventaven frases enginyoses per les trucades des de les cabines telefòniques... mentre els petits vigilaven. En fi, per un dia érem uns trapelles que compartíem idees imaginatives i valors de cooperació!
      Sí que sap greu que s'hagin perdut els jocs de carrer.
      Petonassos


      Elimina
  3. Carme una entrada genial y muy buena idea aprovechar los monigotes del día de los Santos Inocentes para trabajar la simetría. Como siempre nos has dado unas ideas estupendas. Un gran abrazo navideño.

    ResponElimina
  4. Com sempre una entrada genial! No sé com descriure la satisfacció que em fa llegir les teves paraules. M'ha encantat! Espero que passessis un dia meravellós, segur que sí. Ara ja, et desitjo una molt bona entrada de l'any. Petonets ben grans i abraçades! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va ser un dia divertit. Vaig picar amb la innocentada de la Blanca del blog Actividades...
      Com en sóc d'innocent!!!
      Petons d'un 2012 que s'acaba

      Elimina
  5. Entranyable entrada!!!
    Aquesta entrada m'ha suggerit bells records de la meva infantesa quan vivia a Barcelona al barri de Gràcia que és d'on sóc. Recordo els carrers Llibertat, Fraternitat, Venus, Progrés, Tordera, ... sense trànsit, amb les meves germanes i cosins empaitant a tothom que passava per penjar-li la llufa i de tant en tant alguna reprimenda d'algun malhumorat. És una llàstima que es vagin perdent totes aquestes tradicions tot i que procurem mantenir-les com jo vaig fer amb les meves filles. A l'escola, com sempre, és on podem posar el nostre granet de sorra per conservar-les i relacionar-ho amb el treball del dia a dia.
    Que tinguis una bona entrada d'any i que el 2013 vingui carregat de desitjos complerts per tothom.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. El 28 de desembre és un dia per passar-s'ho molt bé, tot i que t'he de dir que a la meva ciutat cada vegada es veuen menys llufes. Ara són virtuals!
      Gràcies pel teu desig per l'any 2013 i com diu l'Espe del bloc Plastiquem que tinguis "TOT I RES", tot allò que et fagi feliç i res que et posi trista.
      Petonets

      Elimina
  6. Una idea genial, Carme. Molt interessant el post, gràcies per compartir-lo. Petonets i bon any.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Fany per passar per Fer de Mestres i deixar un comentari.
      Com envejo els blocs de parla anglesa on quasi tothom hi deixa comentaris. Ens donen tanta força!!!
      Besets

      Elimina
  7. Hola holita, si no te importa en respuesta a tu comentario querría hacerte una consultita privada pero no encuentro un correo. Te dejo el mío por si me puedes pasar un mail GRAAAACIAS jijii

    mirenlucas@hotmail.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Ahora mismo voy!
      Revisaré mi perfil para incluirlo.
      Besitos

      Elimina