Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dissabte, 2 de febrer del 2013

DIBUIXAR L'ESQUEMA CORPORAL

Recordo els dibuixos de l’avi penjats per les parets del petit taller familiar. Mentre els observava embadalida, ell encolava les tapetes pels talons o cosia l’estrip d’una bota de pell.
En un racó tenia una carpeta, d’aquelles antigues de cartró i amb llaços de veta negra per tancar-la, estava plena de làmines amb esbossos i d’altres fulls en blanc.
Algunes tardes plujoses de diumenge, a la taula del menjador ell dibuixava, sempre amb un llapis de carbonet, jo al seu costat l’imitava i mentre m’explicava com havia de fer el traç. Així va ser com vaig aprendre a dibuixar!
A l’Educació Infantil els nens i les nenes dibuixen molt: l’esquema corporal, la imatge d’un poema, el personatge d’un conte, l’animal del projecte, el protagonista de la setmana, etc.
Dibuix de P4
Dibuixar és  una  activitat intel·lectual que mostra el món interior dels infants quan aquests expressen les seves experiències viscudes o imaginades.
Per aquesta raó, alguns test psicològics utilitzen el dibuix per, en interpretar-los, conèixer alguns trets de la personalitat i algunes característiques emocionals dels nens i de les nenes.
El dibuix de l’infant segueix un procés evolutiu. Així, segons siguin la maduresa emocional i la motricitat fina, seran el traç i la representació gràfica.
A mida que el nen o la nena vagi evolucionant psicològicament i motriument, les línies seran més segures i les formes es definiran més clarament. 
L’art i el dibuix, a més del vessant artístic i creatiu, tenen una funció comunicativa i expressiva molt important.
El dibuix és un dels eixos del llenguatge plàstic i la figura humana, l’esquema corporal, és el gran repte a assolir pels nens i nenes en aquest cicle.
L’experiència com a mestra d'Educació Infantil, sense ser especialista en arts plàstiques, m'ha fet comprendre que la comunicació de la idea mental que volen dibuixar els infants, s’expressa millor si l’observació de la realitat és acurada.
Un dels interrogants que sempre han acompanyat aquesta activitat és si hem d’ensenyar estratègies i recursos, als infants, per aprendre a dibuixar o els hem de fer dibuixar mentre n’aprenen sols.
De la mateixa manera que s’ofereixen eines per aprendre a escriure, a fer números... i es combina amb l'escriptura espontània; crec que també s’han d’oferir activitats per aprendre i experimentar amb el dibuix per enriquir-lo i, alhora, fer-ne un procés creatiu.
Quins recursos podem oferir a l’Educació Infantil?
A l'escola bressol les activitats cinestèsiques i de moviment seran les que ajudaran a iniciar la idea de l'esquema corporal i la seva organització. Per aquest motiu la psicomotricitat davant del mirall serà imprescindible. A més, les estones d'experimentació i expressió plàstica amb les activitats de motricitat fina ajudaran a potenciar el domini del traç.
A finals de l’etapa del gargot la representació gràfica de l’esquema corporal és una constant recerca per a l’infant i sovint el dibuix que realitza és el d’un cap d’on hi surten els braços i les cames.
És a P3 el gran moment de potenciar activitats d’experimentació i de creació espontània de dibuixos amb  diversos materials i estris com: els guixos, les ceres, els llapis, els retoladors, les pintures, els pinzells... i suports diferents com: la pissarra, les cartolines, els papers de colors, la taula de llum, la safata de sorra...
Taula de llum amb sorra
Ensenyar a enriquir aquestes produccions, amb tots els elements de la cara i el cos, ajuda a evolucionar en la descoberta d’un mateix i en el descobriment de les formes de la seva representació gràfica.
Per aquest motiu, s’han de fer activitats per potenciar l’observació com ara descriure fotografies, mirar-se al mirall i comentar la imatge, observar el company o la companya i anomenar les parts de la cara i el cos, fer encaixos amb els elements de la cara, resseguir les siluetes del propi cos i el dels altres per després posar-hi els detalls, etc.
Clica la imatge per veure l'activitat completa en el bloc "P5: Ja som els grans d'Infantil!".
Dibuixar-se, amb retoladors no permanents, mentre s’observa la pròpia imatge davant del mirall, és una activitat molt enriquidora perquè potencia l'observació i la interiorització de l'esquema corporal.
Clica la imatge per veure l'activitat completa en el bloc "Els núvols".
Quan s’arriba a P5, hi ha infants que han evolucionat psicològicament i dominen el traç però gràficament, tot i haver experimentat i verbalitzat en les diverses activitats abans esmentades, a l’hora de dibuixar encara no han trobat les estratègies per organitzar la línia i les formes.
És en aquests casos, és quan sempre he dedicat alguna sessió a explicar, a la pissarra o a la PDI, la seqüència gràfica dels traços per fer el dibuix de la figura humana:
 “Amb cercles i línies es pot dibuixar tot!”, sempre els comentava.
Objectius:
·        Prendre consciència de la pròpia imatge i de la dels altres.
·        Desenvolupar recursos per dibuixar l’esquema corporal acuradament.
·        Respectar les produccions pròpies i les dels altres.
·        Gaudir de l’activitat.
La sessió començava amb la presentació de la proposta:
·        Avui ens dibuixarem!
·        Per on us sembla que hem de començar a dibuixar?
El mirall de la classe torna a ser molt important per obtenir elements referencials.
A partir d’aquí, és important obrir un diàleg per anar incorporant les idees dels infants, fer-los participar fent els seus dibuixos a  la pissarra, a sobre la taula amb plastilina... o fent-ne un col·lectivament.


La idea de començar primer pel cap  ajuda a organitzar-se donat que després van baixant anomenant les diverses parts del cos fins els peus, per finalitzar posant-hi els elements de la cara, de les mans i altres detalls.
Per ampliar el ventall d’expressions de la cara i deixar enrere els dibuixos estereotipats, hi ha un joc de cartes molt interessant  "Pick and draw" del fantástic artista Rich Davis. 
Clica la imatge per veure l'activitat completa en el bloc "La clase de Miren".
Després d’anys de realitzar aquesta activitat, vaig poder veure com aquells nens i nenes amb dificultats per evolucionar en el dibuix de l’esquema corporal, desenvolupaven els seus propis recursos i es podien expressar gràficament amb més precisió.

És interessant de guardar els dibuixos fets durant cada curs per fer-ne un àlbum i poder així avaluar l’evolució del dibuix de l’esquema corporal i constatar els aspectes a millorar.
Hi ha escoles en que aquest àlbum es fa a final del cicle de l’Educació Infantil amb el recull dels dibuixos des de P3.

Per saber-ne més:

16 comentaris:

  1. Hola Carme! Una entrada preciosa!I molt clara en la manera d´explicar l´evolució del dibuix ! Felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Eva!
      El teu bloc ha estat de gran ajuda ;)
      Besets agraïts

      Elimina
  2. Quina entrada més fantàstica que has fet. Aquest tema a mi m'agrada molt i he llegit varis llibres sobre la interpretació dels dibuixos infantils. M'agraden molt algunes idees que dones per donar als infants recursos per millorar el seu dibuix però sense donar models. Està genial. Felicitats!
    Petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Lluna!
      Ha estat una entrada que ha rodat per l'ordinador i, pel meu cap, més de dos mesos; ja que, volia explicar bé les meves experiències doncs és un tema important.
      M'agrada pensar que s'ha entès!
      Besets

      Elimina
  3. Carme genial !!!!
    Quina entrada tan fantàstica on queda ben clar la importancia del dibuix i de l'esquema corporal a l'educació infantil.
    És importantíssim que els nanos experimentin,descobreixin .... per pendre consciència del seu esquema corporal i tu en aquesta bona entrada ho deixis molt ben entès.
    Ja saps que per a mi ets una gran mestre i n'estic aprenent moltíssim de tu !!!!
    Petonets de dissabte guapa !!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'admiració és mútua, Magda!
      Comparteixo que l'experimentació i la recerca aporten les descobertes importants que van formant el cos de coneixements de cada infant i cal planificar activitats que ho potenciïn.
      Petons

      Elimina
  4. Hola Carme: moltíssimes gracias per tindre en compte la meua entrada de Pick and draw. M'ha agradat molt tota l'entrada, és molt completa. Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per compartir-la!
      Ja saps que tinc molt en compte totes les teves entrades perquè ets un pou de saviesa i m'agrada molt la dinàmica creativa de les activitats que exposes.
      Segur que, si em deixes, faré algun altre enllaç ;)
      Besets

      Elimina
  5. Hola Carme, fabulosa entrada, molt completa i totalment d'acord amb tu.
    Jo faig avaluació durant els tres anys d'infantil, es a dir els faig fer 4 dibuixos per any. Els avaluo i poso la data. A final de 5 anys dono als pares el llibre evolutiu del cos humà , crec que és un dels llibres que els pares guardaran amb més estima, perquè els dibuixos són tots fantàstics i l'evolució increïble.
    Besets des del racó de titina. Adéu guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina sort poder fer tot el cicle amb el mateix grup!
      Amb els quasi trenta anys de mestra una sola vegada ho vaig poder fer i va ser genial.
      Fer el recull des de P3 a P5 és una gran idea. Gràcies per compartir-la!
      Petons

      Elimina
  6. Carme, una entrada de 10. Me gusta como has explicado la evolución del esquema corporal. Gracias por compartirla. Un beso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Ana, muchas gracias!
      La verdad es que ha sido una entrada muy reflexionada y después de publicarla temía vuestros comentarios ja,ja,ja.
      He estado de suerte, eres tan generosa...
      ¡Besitos agradecidos!

      Elimina
  7. Hola Carme! A la meva escola ja fa anys que fem el recull de l'activitat de l'esquema corporal des de P3 fins a P5 i és una experiència extraordinària.
    Si passes pel meu bloc trobaràs una sorpresa.
    Una abraçada.
    Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. En vinc d'allà! Estava llegint una entrada teva i he descobert la "sorpresa"
      Moltes, moltes gràcies!!!
      Petonets

      Elimina
  8. Doncs jo també trobo importantíssim el fet que els nens i nenes aprenguin a partir del dibuix. L'evolució de l'esquema corporal que ens comentes, genial! Endavant mestres, feu dibuixar! :) Petonets.

    ResponElimina
  9. Gràcies, per passar per aquí tot i la gran feinada que tens!
    Petonets

    ResponElimina