Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dissabte, 22 de juny del 2013

L’ENDREÇA DELS ÚLTIMS DIES

Quan els infants deixen buides les aules, les escoles no perden la seva activitat. Sovint s’hi veuen mestres amunt i avall ordenant les aules i deixant el material a punt per iniciar, el mes de setembre, un altre curs.
Segur que al finalitzar la setmana tothom vol poder dir:
Joguines netes!
Les aules d’Educació Infantil estan plenes de joguines que han anat de mà en mà, han recorregut el terra de la classe una vegada i una altra, han visitat la boca de més d’un infant i, per aquests motius, cal netejar-les a fons.
Quan vaig començar a fer de mestra em passava hores netejant-les a la pica de la classe fins que les màquines rentavaixelles van arribar als menjadors escolars i van ser la solució.
Si l’escola no gestiona el menjador escolar, demaneu l’autorització per fer ús de la màquina rentavaixelles.
Com que a les aules hi ha un munt de joguines, per evitar esperes, podeu fer una graella horària on, anticipadament, cada nivell hi anoti l’estona d’utilització.
Us he de confessar que la meva impaciència ha fet que el rentavaixelles de casa, més d’una vegada, s’omplís de plats i gots de fireta; de la mateixa manera, la rentadora ha estat plena de roba del racó de les disfresses.

Jocs revisats!
L’endreça dels jocs de taula és un altre aspecte on dedicar-hi algun temps.
En finalitzar el curs, és necessari revisar-los; doncs, encara que els infants siguin curosos, l’ús continuat dels jocs fa que algunes peces es perdin, les capses es desmuntin i s’hauran d’arreglar o descartar pel curs següent.
Pels meus problemes de lateralitat, a mi em costa de fer els puzles de moltes peces; així que, els fills i filles de mestres que rodaven per l’escola aquells dies eren els meus ajudants per muntar-los i comprovar el seu estat.
Als jocs que els faltin moltes peces, retireu-los però no els poseu a la brossa; ja que en podreu fer alguna manualitat.
Imant de peces de puzles
Quan les capses s’han fet malbé, si els puzles tenen una base de cartró, són molt útils les bosses de bugaderia que es poden trobar en els basars orientals.
En el cas de trobar-nos amb jocs de peces petites soltes, podeu utilitzar les bosses de congelació i  endreçar-les en les prestatgeries o penjar-les com les de la imatge.
També, van molt bé les capses de les tovalloletes humides o els pots de llaminadures que, sense problema, us donaran a les botigues.

Material endreçat!
Revisar i ordenar el material fungible és una tasca feixuga; ja que, cal revisar i classificar un per un els retoladors, els colors de fusta, les ceres, els pinzells... per decidir si es podran utilitzar el proper curs.
En classificar-los sovint ens manquen safates així que és hora de reutilitzar i reciclar envasos de plàstic.
Els retoladors que no pintin, els podeu guardar per reutilitzar-los i fer tinta d’aigua, la qual servirà per a alguna activitat plàstica que programeu. 
Igualment amb les ceres velles les podreu reciclar com us vaig explicar a Reciclem els colors!               

Per donar autonomia i crear l’hàbit d’ordre, durant el curs, els infants netegen sols els pinzells, en acabar les activitats de plàstica. Algunes vegades, no els deixen prou nets i amb els dies queden inservibles. Si els voleu recuperar, us recomano fer-los bullir una estona en aigua amb un raig de vinagre i veureu com les restes de vernís o de pintura desapareixen. Queden com a nous!
Recordeu-vos de tenir a l’aula una carpeta gran; ja que, sempre us pot anar bé per deixar-hi endreçats el fulls de paper, les cartolines, els cartells, etc.

Contes a punt!
El racó de la biblioteca és un dels meus preferits; doncs, els contes obren els infants a les experiències del món real i al de la fantasia.
Els nens i nenes d’Educació Infantil gaudeixen de les imatges i els agrada tenir-los a les seves mans.
Quan a final de curs, alguns contes de l’aula no els trobeu en bon estat, cal planificar una estona per fer-ne una tria i arranjar-los. Alguns amb una mica de cinta adhesiva es podran recompondre però d’altres haureu de donar usos diversos a les seves pàgines soltes.
Unes de les activitats que podeu fer amb elles és retallar les imatges dels personatges per fer-ne titelles de pal o targetes per potenciar l’expressió oral construint noves histories.
Segurament, la vostra llista de tasques per a l’endreça dels últims dies de juny és molt més llarga: el material del pati, de psicomotricitat, d’informàtica, etc., però per avui, amb el davantal i les mànigues arromangades,  ho deixem aquí! 
Bon estiu!!!

33 comentaris:

  1. ¡Qué buena entrada!
    Me encanta tanto orden y limpieza para que todo quede preparado.
    Y se me ocurre que también podemos adaptarlo para el material de casa.
    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Siempre he creído que los hábitos de orden son importantes para ordenar también nuestras ideas y hay que potenciarlos. Una clase ordenada facilita el aprendizaje.
      Seguro que a B le encantará poner en orden sus materiales, aunque sabiendo un poco de tí, todo ya debe estar de maravilla.
      Besitos de verano
      Carme

      Elimina
    2. Bueno, yo soy una obsesa del orden, jeje, pero mi hijo parece que no ha heredado el mismo gusto en eso...

      Elimina
  2. ¡Buenísima entrada, CArmen! Eso es precisamente lo que me espera a mi la semana que viene, je,je Toca hacer limpieza de la clase. Disfruta del verano y de unas buenas vacaciones. Un gran abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Recuerdo estas jornadas de limpieza en la clase y, aunque duras con el calor húmedo de Barcelona, la satisfacción al ver la clase ordenada compensaba.
      ¡Feliz verano!
      Carme

      Elimina
  3. Quina organització! m'encanta! molt bones idees!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, noies!
      Com que sóc molt despistada he hagut de compensar-ho amb organització ha,ha,ha.
      Bones vacances!
      Carme

      Elimina
  4. Ostres no hi havia pensat mai en com es netejaven les joguines al cole !!
    Aquí casa van a parar a la banyera junt amb el David que li encanta netejar-les, ensabonar-les, passar-les per aigua una i mil vegades ...
    Genial la foto del rentavaixelles, genial, genial !! Super ben aprofitat.
    Nosaltres sempre que portem algun conte de la biblio que estigui esguinçat, el primer que fem és arreglar-lo amb una mica de cel·lo, i dels que tenim a casa, com bé dius tu , hem aprofitat algunes pàgines, sobretot d'aquelles de cartró fort , per a fer tapes d'àlbum, suports de dibuixos etc, etc.
    I a mi em passa com a tu, intento compensar el meu despiste amb organització, però no sempre me'n surto!!

    Una abraçada , ara ja, estiuenca!


    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara ja saps com es fa a l'escola per netejar les joguines, beneïdes màquines!!!
      De totes maneres, mai serà tan divertit com ho feu amb en David.
      Petonets!
      Carme

      Elimina
  5. Muchas gracias por tanta idea buena, nos servirán sin duda. Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Muchas de nada, Miren!
      Os quedan unas semanas ajetreadas de organización y a disfrutar de un merecido descanso.
      Besets
      Carme

      Elimina
  6. Genial l'entrada Carme !!!!
    El meu rentavaixelles de casa quedarà com el de la foto la setmana que ve jejjejejejjeje i la rentadora plena de roba de ninos, disfresses ..... Quina sort tenir aquestes màquines !!!!!
    Moltes gràcies per les bones idees que sempre ens dones !!!!! Són genials !!!!
    Petonets guapa i a disfrutar de l'estiu !!!!!!
    MUAC'SSSSSSS

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com dius, quina sort que han arribat les màquines!
      La roba i els ninos sempre els he rentat a la rentadora però les joguines abans que arribessin les rentaplats me'n vaig fer un fart de netejar-les a la pica de la classe; encara em fa mal l'esquena ha,ha,ha.
      Molt bon estiu!
      Carme

      Elimina
  7. Hola Carme!
    Espero que que no sigui res greu i que la teva estada sigui per pocs dies, una abraçada molt i molt forta.
    Quanta veritat !!! dies per "fer dissabte" com dèiem abans. A l'escola comptem amb la col·laboració de les famílies i totes les joguines de les classes i dels Racons de joc simbòlic que tenim muntats al passadís se les emporten a casa per netejar.
    Ho tenim força organitzat, fem tantes bosses com alumnes tenim i les enumerem, en repartim una per a cadascú i els donem tota una setmana per poder-ho retornar. Cada classe té la seva graella amb el nom dels petits i el nº de la bossa que s'emporta, quan la retornen en prenem nota a la mateixa graella. La propera setmana ens dedicarem a endreçar tot el material que ja tenim net.
    Ah! gràcies pels consells per reutilitzar retoladors i pinzells.
    Espero poder tornar a llegir-te ben aviat, que passis un molt bon estiu!!!
    Tonets
    Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Anna, així ho esperem!
      M'agrada molt aquesta organització però com juguen els infants l'última setmana si totes les joguines estan a casa?
      Suposo que sempre ens quedaran els puzles de cartró i el pati, oi?
      Petonets d'estiu
      Carme

      Elimina
  8. Quines bones idees que tens!!!! Felicitats

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mònica,
      és l'experiència de molts anys... ha,ha,ha.
      Una forta abraçada!
      Carme

      Elimina
  9. Moltes gràcies per tantes bones idees. M'encanta la del rentavaixelles!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A l'escola mentre fregàvem joguines a la pica una companya va dir: per què no ho fem a la màquina renta-vaixelles de la cuina?
      Un gran encert!!!
      Petonets endreçats
      Carme

      Elimina
  10. Me ha encantado la entrada! Sin duda cogeré prestada alguna de tus ideas...Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Andrea,
      cualquier idea que haya en Fer de Mestres es vuestra.
      ¡Compartir es enriquecerse!
      Muac's

      Elimina
  11. Molt bon estiu Carme!! Desitjo que aquesta estada a l'hospital no sigui res important i tot vagi de meravella. Saps que et segueixo encara que molts cops no escrigui comentaris, el teu bloc s'ha convertit en un referent i fas una tasca molt didàctica per gens que comença. Ens retrobem al setembre a les piles carregades i plenes d'idees i il.lusions. Una forta abraçada i fins aviat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Espe!
      Saps que ets un model a seguir per la teva creativitat i "savoir faire".
      Bon estiu!
      Carme

      Elimina
  12. Hola Carme,
    trobo que és una entrada molt útil.
    Et volia preguntar com fas això dels retoladors ja que l'altre dia ho vaig intentar i no pintaven.....
    Gràcies i que tinguis una bona revetlla.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ha,ha,ha, quin malentès!
      Els retoladors no tornen a pintar, és l'aigua tintada el que s'utilitza per activitats artístiques.
      Poseu les puntes dels retoladors vells i secs en un pot amb l'aigua fins que aquesta s'hagi tenyit. Triga uns dies!
      Aleshores amb un comptagotes, pinzells, xeringues... podeu pintar amb els infants.
      Petonets de traca!
      Carme

      Elimina
  13. Carme,
    això de les bossetes penjades m' ha agradat!!! m' has fet entrar de ple en demà, uffff em toca fer tot el què has dit i més!!!! gràcies pels teus ànims!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les bossetes penjades van molt bé per tota mena de material, especialment pel dels racons.
      El nostre conserge, ens va posar la barra sota unes prestatgeries i també ens anava molt bé pels quaderns viatgers i per activitats lliures d'ampliació.
      http://ferdemestres.blogspot.com.es/2012/03/el-quadern-viatger-una-eina-de.html
      Petonets plens d'energia
      Carme

      Elimina
  14. Hola,
    us he conegut per el pinterest, ja fa molt de temps que sóc seguidora vostra a la xarxa social però fins avui no m'he adonat que tenieu el blog.
    No sóc mestra, però tinc dos peques de 4 y 7 anys i veig que el vostre blog és molt interessant també.
    És una llàstima que no tingueu tants seguidors com al Pinterest, per què ho feu molt bé.
    M'he fet seguidora per estar al dia cada vegada que publiqueu un post.
    Enhorabona per la feina ben feta que feu i ànims per als temps que còrren, alguns no veuen el que hi ha al darrere d'aquests mestres que lluiten i lluiten per l'educació dels nostres nens, sempre amb un sonriure a la cara i l'amor en totes les tasques que fan.
    Felicitats!
    si voleu també podeu visitar el meu blog: empezandoaempezar.blogspot.com i si us quedeu com a seguidors també us hi estaré molt agraïda i em fareu molt feliç.
    una abraçada,
    María José

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel teu comentari, María José!
      Per a mi arribar a 192 seguidors/es ha estat una gran sorpresa; ja que, en iniciar el bloc únicament tractava d'obrir una nova porta a la meva vida com explicava a la primera entrada. http://ferdemestres.blogspot.com.es/2012/03/fa-molts-anys-vaig-comencar-fer-de.html
      Ara passo pel teu blog i em faig seguidora.
      Petonets estiuencs
      Carme

      Elimina
  15. Quantes idees de reciclatge: puzzles, ceres, contes... M'encanta! I això de posar joguines al rentaplats... Genial!

    ResponElimina
  16. Oh, sí, el rentaplats i la rentadora! A casa rentem el lego a la rentadora dins una bossa d'aquelles per a la roba delicada. Oli en un llum! Quina sort tenim de tots aquests recursos.... i de que tu els recullis!
    Una súper abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Àngela!
      Ja saps que poder fer aquests petits reculls em serveix de teràpia ;)
      Petonets estiuencs
      Carme

      Elimina