Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dilluns, 8 de juliol del 2013

EL RACÓ DE L'HOSPITAL

Aquests últims dies he estat a l’hospital acompanyant el meu fill que ha sofert una seriosa intervenció quirúrgica; per sort tot ha anat molt bé!
Els dies i les nits prèvies, a més de les passades en aquella asèptica habitació, m’han fet desvetllar les pors infantils vers els hospitals, els metges i les metgesses.
He pres consciència de la vulnerabilitat de l’ésser humà en tota la seva dimensió, de la importància de saber confiar en aquells que, per guarir-nos, tenen les nostres vides a les seves mans i, especialment, de la necessitat de saber-se capaç en les situacions més complicades de la vida. 

Clica que descarregar-te la imatge.

Arribar amb els infants a un hospital o centre de salut, quasi sempre, comporta una actitud de preocupació per part de l’acompanyant que, alhora, pot desvetllar en els nens i les nenes la  inseguretat que els provoca desconèixer la praxis mèdica,  la por a patir dolor, el temor als metges i a les metgesses que sent persones estranyes els miren, els toquen, els punxen...
L’escola, des del joc simbòlic que es desenvolupa en el racó de l’hospital pot afavorir estratègies per crear situacions i habilitats comunicatives que els donin seguretat; doncs, de les seves experiències prèvies dependrà l’abordatge posterior de les activitats mèdiques reals que irremeiablement hauran de viure en algun moment.
Capacitats
1.­ Aprendre a ser i actuar de forma cada vegada més autònoma.
2.­ Aprendre a pensar i a comunicar
3.­ Aprendre a descobrir i tenir iniciativa
4.­ Aprendre a conviure i habitar el món.
Objectius
·         Reproduir, mitjançant el joc simbòlic, escenes d’un hospital.
·   Conèixer el desenvolupament habitual de les praxis mèdiques comuns, els instruments i les seves característiques.
·         Assolir progressivament seguretat afectiva i emocional per enfrontar situacions diverses.
·         Col·laborar en el joc amb d'altres companys i companyes, assumint un rol.
·         Pensar, crear i elaborar explicacions a situacions viscudes i d’altres per venir.
·         Comportar-se d'acord amb unes pautes de convivència.
·         Reconèixer la funcionalitat de l’escriptura i dels nombres.
Proposta d’activitats
El racó o l’ambient de l’hospital el podeu muntar vosaltres en una aula i aprofitar els passadissos de l’escola per a  l’espai de recepció o, en iniciar el curs, animeu els infants a proposar quins espais i quins materials creuen que cal preparar, tenint en compte que, possiblement en ambdues ocasions, seran els següents:
La recepció i la sala d’espera
La recepció serà l’espai de rebuda a l’hospital on els infants treballaran les fórmules de cortesia i l’escriptura dels noms; a més de la numeració.
L’espai de la recepció el configurarà una taula amb cadires on estaran els infants que facin el rol de recepcionistes. Anotaran el nom dels pacients al llibre de visites, els lliuraran el número del torn i informaran del nom dels metges i les metgesses que els atendran a la consulta.


A la sala d’espera, els infants asseguts reproduiran la situació real i es vetllarà per potenciar l’adquisició dels hàbits i les normes de convivència que pertanyen a l’actuació en els espais públics: serà un ambient de calma i silenci.
Unes cadires i un calaix amb contes configuraran l’espai i, present a les parets, hi haurà algun rètol que indiqui que cal estar en silenci.


La consulta, la sala de raigs X i el quiròfan.
Aquests espais es muntaran en un racó de l’aula amb una taula, cadires, una llitera (llitet dels més petits per fer la migdiada) i una prestatgeria amb material divers.
La part del material real es pot demanar a les famílies: bates blanques o verdes, mascaretes, gasses, venes, guants, termòmetres digitals inservibles, radiografies, etc.
Els estris dels metges i les metgesses com l’estetoscopi, el martell, les pinces, etc. seran de joguina.
També hi haurà una part de material elaborat a l’escola com les receptes, el llibre de visites, els cartells dels diferents espais, etc.


Aprofiteu la paret per posar-hi el cartell per a la revisió d’agudesa visual i a les finestres les radiografies per a poder veure-les millor.
A la consulta hi haurà els infermers i les infermeres amb els metge o les metgessa que acolliran pacients i acompanyants en una taula amb cadires.
Aquests últims, explicaran la seva dolència per ser visitats en estirar-se a la llitera. Els infants que fan el rol del personal sanitari comprovaran la patologia en la sala de raigs x, faran les primeres cures i, si cal, operaran amb urgència en el quiròfan.


La farmàcia.
Com que per sort no tots els infants s’hauran d’operar, alguns en sortir de la consulta passaran per la farmàcia amb la seva recepta a recollir la medicació.

Recepta del racó de l'hospital from Fer de Mestres

Una prestatgeria, una taula, una caixa enregistradora amb monedes de joguina i caixes buides de medicaments formaran aquest espai.
Tenint en compte la diversitat de teràpies, i com s'ha difós l'ús de la medicina homeopàtica entre els nostres infants, a les prestatgeries també hi posarem alguns dels seus medicaments (pots de grànuls).


En aquest espai podeu posar una llista de preus dels medicaments i, així, facilitar la tasca de comptar per poder comprar i vendre.

I després de jugar-hi, deixeu passar els anys per, com a mi em va passar, poder veure qui en aquest racó de l’hospital va descobrir la seva vocació...


Notes des de l’experiència:
·        Si esteu amb els més petits és millor que els pacients siguin ninos i nines; ja que, per les seves característiques evolutives els costa desenvolupar el joc cooperatiu. Utilitzeu únicament la consulta i el quiròfan.
·        Els rols que han de desenvolupar en el racó els nens i les nenes han de ser els mateixos; ja que, sovint es cau en el parany sexista de jugar a fer d’infermeres elles i de metges ells.
·        Si teniu pares i mares que treballin a la sanitat us poden fer arribar a l’escola el material defectuós (xeringues, guants, mascaretes, bates de quiròfan...) que no poden usar i que llençarien a la brossa.
·   Si teniu alguna cuineta vella, la podeu utilitzar com a prestatgeria a la consulta; ja que, en tenir la pica facilitarà la simulació dels hàbits d’higiene importantíssims en el personal sanitari.
·      Cal ser molt respectuós amb les opcions escollides per cada família en vers la medicina i els seus tractaments. Intenteu tenir a la farmàcia tot tipus de medicament per facilitar la identificació dels infants en el joc simbòlic.
·  Algunes vegades cal dinamitzar l’activitat, no sigueu espectadors/es, participeu-hi!
·  L’avaluació centreu-la en la reflexió del que observeu quan vosaltres participeu en el joc simbòlic.


Per saber-ne més:

16 comentaris:

  1. Hola Carme!
    Aquesta entrada és molt encertada i útil!!!
    Ànims en aquesta "etapa".

    Una forta abraçada.
    Txell

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Txell!
      Poc a poc tot torna a la normalitat.
      Et llegeixo!
      Carme

      Elimina
  2. Me'n alegro molt que tot hagi anat bé ! aquest matí pensava en tu i em preguntava com estaves.
    Aquesta entrada és genial , tant de bo als coles hi hagués experiències d'aquest tipus! M'ha encantat, de veritat, algun dia li proposaré al David i als seus amiguets, a veure si s'animen, segur que sí.

    Una abraçada molt gran guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per pensar en nosaltres, ha estat molt dur; però, ara ja estem tranquils!
      Amb els muntatges extraordinaris que feu amb el David, segur que s'ho passen molt bé.
      Ja ens explicaràs!
      Besets
      Carme

      Elimina
  3. Hola Carme!
    Celebro moltíssim que tot hagi anat bé!. La veritat és que sempre que he entrat al bloc he pensat amb tu, tenia l'esperança que veuria una nova entrada teva i quan l'he vist ara me n'he alegrat moltíssim.
    La teva entrada, com és habitual, és genial!!! A la meva escola tenim els racons al llarg de tot el passadís d'infantil i tenim el racó de metges molt similar al que ens proposes. En el nostre cas els medicaments estan en la mateixa "consulta", fa temps que parlem d'afegir-hi el racó de la farmàcia però la falta de temps sempre és l'obstacle per fer-ho, em guardo l'entrada per preparar-ho el setembre amb les meves companyes.
    Una forta abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna, ets un sol!
      Estem a casa i més tranquils, tot i que la recuperació no està acabada.
      Segur que la farmàcia us queda genial i als infants els encantarà comprar i vendre.
      Petonets
      Carme

      Elimina
  4. Hola, me alegro un montón de que todo saliera bien, ahora la recuperación con calma, y tu cuídate y no te canses demasiado. Un beso gordo y una entrada genial.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miren, gracias por dejar tu comentario estando de vacaciones.
      Es cierto que debo cuidarme un poco porque tanta presión me está pasando factura.
      Suerte que vuestros besos y abrazos me dan mucha energía.
      Besazos y felices vacaciones ¡estés dónde estés!
      Carme

      Elimina
  5. Me alegro que haya ido todo bien.
    Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sí... ¡estamos muy contentos!
      Muchas gracias
      Besitos

      Elimina
  6. Carme quina il.lusió veure la teva entrada !!!!
    Al veure-la el primer que he pensat ha estat: Ufff que bé la Carme ja torna a escriure segur que tot ha anat bé !!!
    I de seguida he entrat al teu bloc per llegir-la !!!
    Les teves reflexions i propostes com sempre genials, el racó de la farmacia m'ha encantat ho tindré en compte ja que mai l'he muntat !!!
    Ara bonica a descansar que segur que aquests dies a l'hospital han estat durs.
    Espero que el teu fill es recuperi del tot ben aviat !!!!!!
    Molts ànims i molta força !!!!
    Un petonàs i una gran abraçada amb molt de carinyo!!!!!!
    MUAC'S

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Magda!
      Sí, ara m'agafaré en calma el bloc i les visites als vostres, em sap greu! Entre cures, analítiques i visites mèdiques no tinc massa temps per reflexionar i escriure.
      Necessito unes vacances a la fresca per terres gironines i recuperar-me! ;)
      Hauré de fer una visita a la farmàcia ha,ha,ha. Segur que vosaltres en muntareu una de ben xula.
      Una fortíssima abraçada!
      Carme

      Elimina
  7. Me'n alegro de que tot hagi anat bé!
    I m'agrada molt la teva entrada!

    Jo també m'he de posar amb el bloc que no he tingut gaire temps :)


    Petonets i bon estiu!
    Sònia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sònia!
      L'estiu és un temps complicat pels blocs...
      Una forta abraçada!
      Carme

      Elimina
  8. M'alegra que tots estigueu ben recuperats.
    El muntatge de l'hospital és xulíssim. Potser algun dia m'animo a fer-ho per casa... Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si us animeu a fer-ho, ja ens explicaràs com ha anat!
      Muac's

      Elimina