Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dissabte, 20 d’octubre del 2012

ELS ANIVERSARIS A L'ESCOLA

A casa, des de sempre, els aniversaris han estat un motiu per compartir un dia tota la família junta. Un dinar especial fet per la mare, el pastís amb les espelmes, el desig secret que s’ha de pensar en bufar-les, una cançó de felicitació força desafinada i el regal,  són els rituals que es fa a petits i a grans.



Aquesta emoció afectiva i familiar, ha fet que la volgués traslladar als infants de l’escola i gaudir  fent de l’aniversari un moment especial per celebrar amb la resta del seus companys i companyes.
Quan planifiquem unitats didàctiques per tractar el pas del temps, i mostrar com érem i com som ara, sempre el dia del naixement és el punt de partida i els aniversaris mostrem, als infants, que van creixent.
Els nens i nenes viuen amb il·lusió el dia del seu aniversari, es fan grans i la majoria se n’alegren. Saben que els fa protagonistes i que rebran algun regal.
Tot i la motivació inicial, la celebració dels aniversaris a l’escola genera un munt d’interrogants que els equips docents han de resoldre des de la reflexió.
A continuació, exposo les diverses qüestions que m’han sorgit al llarg de la meva activitat docent a l’aula i les alternatives que he conegut a diverses escoles:

·      Com s’exposen i es recorden els dies dels aniversaris dels nens i nenes de la classe?

Generalment, a cada aula es penja un cartell o mural on s’identifica el mes i el dia dels aniversaris dels infants.
·        Quan celebrem els aniversaris a l’aula?

En la majoria d’escoles es celebra el mateix dia. Quan la diada és el cap de setmana, s’acorda conjuntament amb la família un altre jornada per fer-lo.
Quan coincideixen diversos aniversaris la mateixa setmana, s’espera el divendres per bufar les espelmes junts.
Hi ha escoles que decideixen un dia al final de cada mes per celebrar-los tots els que coincideixen.
Escola Mas Masó (Salt)
I els nens i nenes, que fan l’aniversari quan l’escola és tancada per vacances? Alguns centres, aquests nens i nenes no ho celebren mai a l’escola.
Altres, si són per les festes de Nadal o de Pasqua, abans d’acabar el trimestre es fa una celebració conjunta.
Si l’aniversari és per l’estiu, hi ha escoles que el mes de juny abans de finalitzar el curs o el mes de setembre quan arriba el nou curs, fan el ritual d’aniversari.

·        Quin ritual fem per celebrar els aniversaris?

El més habitual és que es porti de casa l’esmorzar o berenar amb pa de pessic, pastes dolces, xocolata i sucs de fruita per beure.
Els pastissos, de vegades, són una preocupació: intoleràncies, al·lèrgies, qui en pot portar, qui no en pot portar... 
Una alternativa és “El nostre pastís d’aniversari”: un gran pastís fet amb capses de cartró i decoracions de plastilina fetes pels infants o capses de cartró folrades amb paper i cobertura de plastilina fet pels adults. 


















Com a regal de la classe, sempre es confecciona una corona decorada. Hi ha mestres que deixen triar el color i els gomets o la decoració amb papers de colors, es posa entre tots els nens i les nenes de la classe.
Hi ha mestres creatius que cada corona és converteix en un preciós regal sorpresa i, amb dedicació, fan un model diferent per a cada ocasió.


Imatge del Bloc Mama Recicla.
Altres, preparat com a felicitació, també tenen un petit detall per portar a casa:  un globus de paper amb el nom, la lletra inicial feta amb foamy, etc.
Imatges de Pinterest
El ritual comença quan l’infant amb la corona puja a una cadira, s’apaguen els  llums i es bufen unes espelmes molt lluïdes; mentre, els altres infants canten una cançó des del cor i, aleshores, arriben 25 petons voladors!!!
Alguns centres d’Educació infantil, atorguen el privilegi de ser el primer de la fila durant tot el dia.
Altres, elaboren un petit àlbum o quadre de cartolina amb els dibuixos de tothom de la classe.

·        Finalment, com ho fem amb els infants que per qüestions ideològiques dels pares no celebren els aniversaris?

Al llarg dels més de vint anys de mestra, únicament durant un curs vaig tenir una alumna a P3 que els seus pares, per motius religiosos, inicialment no la deixaven participar en els aniversaris.
Després de llargues xerrades amb la família, de reflexions sobre la importància de saber compartir emocions i d’explicacions sobre la càrrega pedagògica de les activitats dels aniversaris; vam consensuar que participaria en els esmorzars, com cada dia ho feia, però que en cap cas celebraria el seu aniversari.
Així que, vaig aprofitar l’activitat en la qual ella era “la protagonista de la setmana” perquè ens portés l’esmorzar, per regalar-li la seva lletra inicial de foamy i per fer-li la “corona de protagonista”.
La resta del grup d’infants, en agraïment, li va cantar una cançó que ella va triar i li van fer 25 petons voladors!
El dia del seu aniversari, al passar llista, amb il·lusió vaig comentar que feia 4 anys i que semblava que aquella nit s’havia fet una mica més gran... els seus ulls es van il·luminar!
Com ho feu vosaltres?

 Notes des de l’experiència:
·        No deixeu portar llaminadures per afavorir el projecte de salut dental.
·    Cal avisar prèviament  els altres nens i nenes de la classe, perquè no portin esmorzar. Demaneu que sigui l’infant que, a casa seva, faci una nota per a cadascú.
·      Per evitar discriminacions, és millor que a l'escola no es donin invitacions per a festes particulars d'aniversari. 


Per saber-ne més:

10 comentaris:

  1. Una entrada supercompleta y con muchas ideas para probar. Un saludo y muchas gracias por enlazar nuestro mantel de cumpleaños.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias a tí por compartir tu experencias en el blog "La clase de Miren".
      Besitos blogueros

      Elimina
  2. Una molt bona entrada Carme, amb moltes idees per probar i per reflexionar .
    És veritat que a cada escola ho treballen de diferents maneres, però crec que és important que cada nen/a tingui el seu dia, bé sigui a nivell individual o bé amb els aniversaris d'aquell mes o fins i tot per trimestres com ho fan a l'escola dels meus fills i així els nens que fan els anys per setmana santa, nadal, estiu .... tenen també el seu dia per celebrar-ho.
    Gràcies com sempre per compartir les teves bones experiències !!!!
    Petonets !!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'ha agradat molt la idea de fer-ho per trimestres, a més deu ser una gran celebració!!!
      Gràcies per deixar el teu comentari.
      Muaaaaaaaaaaaaaa!

      Elimina
  3. Ostres, fas unes entrades genials Carme! Trobo imprescindible celebrar els aniversaris. Cal no oblidar la felicitat que ens produexien les celebracions. Després em miraré amb calma tots els continguts que ens ofereixes... Mare meva no sé ni per on començar!! Gràcies de nou.

    Una abraçada ben gran!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com explico, m'agrada molt celebrar els aniversaris.
      Ara que ja s'acosta el meu, com que cada vegada la meva xifra és més gran, fa una mica de vertigen... ja,ja,ja.
      Petons de fòrum ;)

      Elimina
  4. Me ha encantado la entrada. Nosotros los celebramos a final de mes. Como casi todos son internos y no van a casa, les hacemos un bizcocho y soplan las velas. Un beso

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ana, imagino que celebrar un cumpleaños en tu escuela debe ser un gran acontecimiento, pues al no poder ir a casa la emoción aún debe ser mayor.
      La suerte de tus alumn@s es la de estar acompañad@s en la escuela de personas maravillosas.
      Bicos

      Elimina