Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dimarts, 16 d’octubre del 2012

LA CAPSA MÀGICA

Quin mestre o quina mestra d’Educació infantil, a l’hora de l’esbarjo, no ha bufat les espelmes d’un pastís fet de sorra i de branquetes del pati? Qui no s’ha menjat el dinar fet amb la fireta del racó de joc simbòlic? Qui no ha fet parlar els titelles?...
Els nens i les nenes tenen moltes maneres d’expressar la fantasia. Són capaços de ser creatius amb materials molt senzills perquè, en ells, hi veuen noves possibilitats i a nosaltres, mestres, ens agrada participar d’aquests jocs.
Si heu fet l’audició de la gravació que es troba a Escoltem l’orla de fi de curs(maig, 2012), haureu comprovat que la capsa màgica va ser el que més va agradar als infants. Aquest fet, a la meva aula, es repetia any rere any.
La Capsa Màgica és el gran recurs de l’Educació Infantil per centrar l’atenció, crear expectació i fer il·lusionar els nens i nenes des del seu pensament màgic.
La Capsa Màgica de la classe.
El pensament dels infants de tres anys fins els set aproximadament, ha estat anomenat "pensament màgic". Es considera natural que aparegui en l'evolució de l’infant perquè ajuda a potenciar el joc, la imaginació, la descoberta i la creativitat. 
El pensament màgic consisteix a imaginar que els pensaments, les paraules i fins i tot els desitjos puguin tenir efectes físics directes sobre objectes inanimats.
El pensament màgic és diferent de les creences màgiques. Participant del primer  amb els infants d’Educació Infantil, en cap cas, es potencien aquestes últimes: el primer pertany només a la imaginació (somnis, art, fantasies), mentre que les creences màgiques són aquelles que suposen que la màgia té un efecte en el món real .
S’argumenta que la fantasia pot  jugar un paper clau en el sentiment de competència i efectivitat dels nens i nenes, per tant, promou el seu desenvolupament cognitiu i potencia la capacitat de pensament divergent, el qual motiva la recerca de solucions innovadores davant dels problemes.
Per aquests motius, en les meves programacions i planificacions de cada curs, sempre han estat presents algunes activitats amb la Capsa Màgica.
De capses màgiques, a la classe en tenia de tota mena i sempre estaven dissenyades per  relacionar-les amb les diferents activitats. 
Us les explicaré:
La Capsa Màgica de la classe ajuda a presentar les activitats diàries.
D’ella  n’apareixen els titelles que expliquen les rutines, els objectes per descobrir noves sensacions, els materials per fer experimentacions, etc.
Únicament hi ha una condició per poder obrir-la, dir les paraules màgiques:
Pataplís, pataplàs, una cosa ens portaràs.
Plis, plas, em toco el nas!
Com que és molt màgica, quan es fan les festes de colors”(març 2012) ella també hi participa canviant el seu color habitual.
La Capsa Màgica de la Festa del Color Groc.
La Capsa Màgica de música és el recurs per presentar els instruments, les cançons amb els titelles cantaires i els materials de les activitats de llenguatge musical.
La Capsa Màgica de Música.
La Capsa Màgica de la biblioteca està sempre plena de personatges i d’objectes dels contes. En veure’ls, els infants, hauran d’esbrinar a quin conte corresponen abans d’iniciar el relat.
La Capsa Màgica de la biblioteca.
A continuació,  us mostro el procés de realització d'una Capsa Màgica:


Cliqueu aquest enllaç per imprimir la plantilla del motiu decoratiu de la Capsa Màgica de la classe. L'haureu d’adaptar a les mides de la vostra capsa de cartró.
Com veieu fer una Capsa Màgica és molt senzill. Animeu-vos!!!

Per saber-ne més:

23 comentaris:

  1. M'encantaaaa!!!! Quina xulada!! Jo vull tornar a ser petita i tenir una capsa màgica a la classe!!!
    Molt bona idea, m'agrada molt!! I, com sempre, me l'apunto!!! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sííí, és fantàstic ser petit i gaudir de la Capsa Màgica però encara és millor ser gran i poder sentir l'emoció dels infants en veure-la!!!
      Petonassos màgics.

      Elimina
  2. What a wonderful teacher, to create this magic for your students! They are very lucky!!
    Elizabeth :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you very much! Being able to wholeheartedly act as teacher is our luck.

      Elimina
  3. Carme, nuestra Kutxa magikoa está disfrazada de cabeza, con ojitos y boca y pelo, y nos habla en euskera y nos reparte regalillos cuando nos hemos portado bien y a principio de curso para que estemos contentos. bss

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Qué suerte tener una Kutxa Magikoa!
      Musus, musus, musus...

      Elimina
  4. Res a veure amb els teus treballs d'scrap. Saps que m'inspires :D
    Muaaaaaaaaaaaaaaa!!!

    ResponElimina
  5. Me imagino la carita que pondrán cada vez que se abre la caja mágica. Me parece una idea fantástica y el diseño es precioso. Un beso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Caja Mágica es una actividad que despierta un montón de emociones y poder compartirlas con los peques es genial.
      Un biquiño!

      Elimina
  6. Una activitat genial, m'encanta !!!!!
    Nosaltres a l'aula tenim la "Caixa de les sorpreses" !!!!
    Ens porta contes, làmines, poemes, material d'experimentació.... als nanos els hi encanta cada cop que arriba i estan impacients per veure que en sortirà.
    Són unes activitats genials que com bé dius desperten un munt d'emocions.
    M'agradat la idea de fer tu mateixa la caixa, me l'apunto. Jo en tinc una de comprada i l'he personalitzat amb el cartell de " CAIXA DE LES SORPRESES "
    Moltes gràcies per compartir les teves bones experiències !!!!!
    Petonets ben grans !!!!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Caixa de Sorpreses o Capsa Màgica, canvia el nom però la finalitat és la mateixa i el gaudi extraordinari!
      Jo les faig, perquè en buscava una que fos com les dels mags. Al no trobar-la, com que m'encanten les manualitats, em vaig animar a fer-la i des d'aquell dia en vaig fent de tota mena.
      Pataplís, pataplàs, un petó trobaràs!!! :D

      Elimina
  7. Uau! Qué "xulo" Carme. M'ha encantat llegir aquesta entrada. A mi també em sembla una idea fantàstica, no m'estranya que els agradi tant als nens.

    Petonets fantàstics plens d'il·lusions! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Comparteixo que la Capsa Màgica és un gran recurs!
      Joel, aprofito per dir-te que m'agraden molt els teus comiats.
      Avui, jo et deixo una màgica abraçada ;D

      Elimina
  8. Hola Carmen sóc Cris del racó de Titina i del blog de Grafisme i creativitat, acabo de veure el teu comentari de setembre, quina vergonya!!!, res dir-te que m'encanta el teu blog i ja he vist els enllaços que ens has fet al Pinteresc. Per cert m'encanta el teu Pinteresc, acabo de fer-li un enllaç al meu blog .
    besets i estem amb contacte guapa!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cristina, no et preocupis admiro als qui "Feu de Mestres" i de Blocaires alhora. Quina feinada!!!
      Moltes gràcies pels teus comentaris tan afalagadors.
      Besets

      Elimina
  9. Hola Carme sóc Cris del racó de Titina i de Grafisme i creativitat, acabo de veure el teu comentari de setembre, quina vergonya!!! no t'hem contestat.Res dir-te que he conegut el teu blog i és fantàstic, m'encanta el teu pinteresc i ja he vist que tens enllaçades totes les activitats de grafisme. T'he enllaçat ràpidament meu blog i ara et seguiré dia a dia. Mil besets i estem amb contacte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sóc una fidel seguidora del teu bloc "Grafisme i Creativitat", m'encanta!!!
      Una abraçada!

      Elimina
  10. Me encanta Carme, y otro motivo más para haber elegido las cajas como soporte para presentar las actividades educativas.
    La próxima entrada de mi blog relacionada con este tema tratará precisamente sobre cajas y cajitas, jeje, y la importancia de decorarlas para hacer de ellas algo especial y que formen parte de la propia actividad.
    Con tu permiso enlazaré con esta entrada porque creo que será muy útil a las demás.
    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Maribel,
      todo lo que encuentres en este blog que te pueda ser útil, cógelo sin preguntar porque es un honor para mí.
      ¡Fer de Mestres nació para compartir!
      Besitos
      Carme

      Elimina
  11. El món màgic es meravellos x treballar amb els infants i despertar-los interes. Em sembla molt bona idea la caixa màgica, senzilla i moltbutil alhora. Nosaltrea a la classe de p4-p5 teníem un follet màgic que ens escrivia coses a la pissarra, ens canviava coses de lloc o ens portava regalets. Pot ser un bon lligam. Gràcies de nou!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert que pot ser un bon lligam; ja que hauries de veure els follets que arriben a sortir de la capsa!!! ha,ha,ha.
      Petonets
      Carme

      Elimina
  12. Carme,
    et volia comentar que a l'acte de graduació de l'institut d'una de les promocions que van estar a P3 amb tu, el director va anomenar la CAPSA MÀGICA. En va fer referència lligant-ho amb un poema alemany on hi sortia una capsa amb un tresor.
    Ella simbolitzava el futur, el coneixement i l'experiència que van començar a conèixer i a gaudir amb la capsa màgica de la Carme Bonet ;)
    Enhorabona per l'empremta deixada!
    Petons


    ResponElimina
    Respostes
    1. Ooooh, quina emoció!
      La capsa màgica sempre va ser un recurs ple de tresors que van fer fluir un munt d'emocions i ara, després de molts anys, tornen a brollar en mi.
      Moltes gràcies!!!

      Elimina