Veure’m entre fogons i
cassoles és molt habitual. M’encanta cuinar!
A casa, quan em volen
afalagar després d’un bon àpat, em diuen entre rialles, que sóc “Carmencita, la
buena cocinera”. Aquest sobrenom, té origen en un llibre de receptes que, des
de temps immemorial, ha estat a la lleixa dels llibres de cuina de la casa
familiar.
La mare quan em vaig
independitzar, com a ella li havia fet l’àvia, em va regalar un exemplar. Ara
que s’ha independitzat el meu fill, per tradició i com que també li agrada cuinar, he fet el mateix. Som una
família de “cuinetes”!
Amb aquests
antecedents, us podeu imaginar que fer el taller de cuina a l’escola va ser per a
mi un gran plaer. El que
més m’agradava de tots, era el de la tardor perquè fou el més dolç i festiu; ja que en ell es preparaven algunes de les menges per a la Festa de la Castanyada.
Aquesta era una
activitat de cicle: tots els nens i nenes passaven una vegada pel “Taller
de cuina de tardor” durant l’Educació Infantil.
Durant unes setmanes del
mes d’octubre, en una sessió setmanal i amb infants dels tres nivells (p3, p4 i
p5), elaboràvem les dolces roques de
xocolata.
Fer activitats
internivells, és molt interessant, perquè els nens i nenes més grans ajuden als
més petits i tots junts aprenen el respecte als companys i a les companyes,
comprenen la funcionalitat del treball en equip, desenvolupen l’autonomia,
potencien les habilitats socials i reforcen les relacions afectives entre
infants i mestres.
Capacitats:
·
Aprendre a ser i actuar de forma cada vegada més autònoma.
·
Aprendre a pensar i a comunicar.
·
Aprendre a descobrir i tenir iniciativa.
·
Aprendre a conviure i habitar el món.
Objectius:
·
Assolir
progressivament seguretat afectiva i emocional i anar-se formant una imatge
positiva d'ell mateix i dels altres.
·
Progressar
en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de
comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.
·
Observar
i explorar l'entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i
respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.
·
Comportar-se
d'acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia
personal, cap a la col·laboració amb el grup i cap a la integració social.
·
Crear
la curiositat per les receptes de cuina i realitzar-les seguint les
instruccions.
·
Gaudir
de les tradicions i de les festes populars.
Desenvolupament
de les sessions del taller de cuina de tardor:
La primera
sessió sempre serveix per introduir l’activitat i, amb un full A3 i una tira de
paper, fer un senzill i original barret de
cuiner o cuinera.
Com que hi ha nens i nenes de P3, encara no tenen prou habilitat per retallar, punxen
alguna de les línies del barret i els més grans els ajuden a retallar les
restants. Després es gira el full perquè no es vegin les línies dibuixades i es grapa la tira per fer l'amplada del barret de cada infant.
A l'Escola Bressol es poden tenir els barrets preparats.
Amb la indumentària, que els transforma en petits xefs, s’aprofita per aprendre la
cançó: Sóc un cuiner.
Com a
motivació, si a l’aula hi ha PDI o canó digital, es pot gaudir del següent
filmet.
La segona
sessió, propera a la diada de la
Castanyada , preparats amb el barret, es realitzen els dolços
que els infants del taller oferiran a les famílies en les diverses paradetes.
Ingredients
per a fer les Roques de xocolata:
-
5 taules de
xocolata “Fondant” de 200 gr.
-
1 paquet de
cereals.
-
15 gr. de
mantega (opcional).
-
Fruits secs
variats: 150 gr. de pinyons, 250 gr. de nous,
250 gr. d’ametlles
o 250 gr. d’avellanes triturades.
Estris de cuina:
-
Bols
de microones on s’hi desfarà la xocolata i s’hi farà la massa.
-
Culleres
de fusta per remenar i de plàstic per fer les roques.
-
Paper
vegetal
-
Tovallons.
-
Safates
per servir.
Com heu
vist, desfeu la xocolata al microones (jo portava el de la cuina de l'escola a l'aula) i barregeu els cereals que cadascú aixafa
en el seu tovalló. Si es vol donar lluentó a la xocolata s’hi pot afegir la
mantega.
Amb cura
feu petits munts sobre el paper vegetal i deixeu-los refredar.
Quan hi ha
infants celíacs, els cereals poden ser de blat de moro o substituir-los per
fruits secs.
Si, a més, hi
ha infants amb intolerància a la llet o als fruits secs, es tindrà cura que no
tastin la barreja. Com que a tothom agrada anar tastant mentre es fa l’activitat,
per aquests nens i nenes, es separarà algun dels ingredients que sí puguin
menjar.
La festa de la
Castanyada, amb el tastet de les roques de xocolata, és una bona cloenda del taller de cuina de tardor.
Si es considera oportú, es pot visitar el Museu de la Xocolata de Barcelona i
participar en una de les activitats dels serveis educatius.
Cliqueu la imatge per
accedir a l’enllaç del Museu i poder llegir-hi la informació referent a les
visites escolars.
Museu de la Xocolata de Barcelona. |
Per saber-ne més:
Nyam!! Magnífica entrada "Carmencíta" ;) Com m'agrada la cuina... Trobo que ens has deixat ben clar que ni nosaltres ni els més petitons es poden perdre la oportunitat de ser uns autèntics "xefs"! Gràcies com sempre. Petonets plens d'ingredients. :)
ResponEliminaGràcies per visitar sovint el bloc, Joel!
EliminaEstà clar que remenar cassoles és un plaer i val la pena, amb barret o sense, fer de "xefs".
Una abraçada "esferificada" :D
Seguro que los peques disfrutarán un montón con el taller.¡Tiene una pinta deliciosa! Un biquiño.
ResponEliminaSon unos dulces muy fáciles de hacer y el resultado: ¡excelente!
EliminaBicos
Eso de meter las manos en el chocolate... Ummmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!
ResponEliminaMenudo disfrute!!!!!! Me encanta la receta, me la puedo llevar a mi blog de cocina? Un besote muy dulce y un finde largo y tranquilo, o movido, como te guste más. muak.
Blanca,
Elimina¡ni preguntarlo!
¡¡¡Claro que puedes llevarte la receta a tu blog de cocina!!!
Si necesitas las fotografías del proceso, el vídeo está en catalán, me escribes a cbonet1@xtec.cat y te las hago llegar.
Nos comunicamos.
Ah!, el fin de semana me lo quedo tranquilo ;)
Musus
Quina bona pinta fa aquesta entrada, sobretot la xocolata, mmm!!
ResponEliminaPer cert, m'ha fet molta gràcia això del llibre de "Carmencita,la buena cocinera" ja que la meva mare també el té i havia estat de la meva besàvia.
Per cert, m'encanta llegir-te.
Una abraçada.
Moltes gràcies, Marta!
EliminaCrec que aquest llibre era "l'Arguiñano" de l'època de les nostres àvies :D
Petonets de tardor!
Carme des de Sant Gregori ja sento la bona olor de la xocolata mmmmmmmmmm !!!!!
ResponEliminaUna entrada "estupenda" i segur que als nanos els hi encantava fer aquest taller, convertits en uns autèntics xefs amb barret i tot!!!!!!
Com sempre genial, m'encanta com ens expliques totes les teves bones experiències a l'aula.
Ets una mestra de mestres !!!!!!!
Petonets trempada !!!!!!!
Magda, agraeixo molt les teves dolces paraules!
EliminaAquesta recepta no només la feia a l'escola, a casa "va que vola": aniversaris, berenars, postres de tardor, regal pels llaminers, etc.
Bona, bonica i barata!!!
Muac's.
oooh! Aquesta entrada no l'havia vista.
ResponEliminaQuantes coses faré a l'aula en ser tutora... Jeje! ;)
Gràcies per l'aportació!
Besades
Caterina
Si volem donar eines als infants per ser autònoms, cal també aproximar-los a la cuina.
EliminaGràcies per visitar Fer de Mestres.
M'ha agradat molt aquesta entrada!
ResponEliminaSóc estudiant de 4t de grau en educació infantil, és a dir, futura mestra.
He decidit fer el meu projecte final sobre tallers de cuina a l'escola amb infants de 3 a 6 anys i ho he trobat molt interessant, ja que costa molt trobar informació sobre aquest tema!
Gràcies.
Laia,
Eliminaquè bé que t'hagi estat útil aquesta entrada.
A mi m'agrada molt cuinar i sovint la meva aula s'ompla de flaires dolces o salades, s'hi escolta el repicar de les culleres en els bols i aprenem a compartir les nostres menges.
Bona sort!
Carme
Carme,
EliminaCrec que amb les teves idees i coneixements sobre la cuina a l'aula, seria molt interessant per a mi, poder-te fer una entrevista per incloure-la al meu treball de fi de grau i extreure'n idees i tenir nous coneixements sobre el tema de cara al projecte, si hi estiguessis d'acord, és clar.
En cas que em poguessis fer el favor, em podríes facilitar una direcció d'email i contactem per allà.
Moltes gràcies per avançat!
Laia
Fes-me missatge al Facebook Fer de Mestres i ens posem d'acord ;)
EliminaBon any nou!!!