Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dissabte, 1 de març del 2014

ELS TITELLES

Imaginar les meves aventures posant-hi veu a tots els personatges, com us vaig explicar a l’hora del conte, era una de les activitats preferides en  la meva infantesa.
"D’aquells dies, em resta la facilitat per modular la veu en les narracions, i així, crear  força expectació. Puc fer que tots els titelles en tinguin una de pròpia, de veu. Fer-la greu, molt greu, quan és la  d’un gegant,  o aguda per convertir-la en la d’una fràgil erugueta"
Ara penso que hagués estat una bona titellaire; ja que sempre m’ha agradat tenir els titelles com a recurs educatiu i els infants m’han demostrat que es fascinen amb la seva participació. Tant és així que, entenent com eren de significatius els titelles a la meva classe, les famílies en  marxar de l’escola em van fer de record “el titella de  la Carme”

Creació de Cartrons Artesania  

A la meva classe, especialment amb els infants més petits, els titelles eren presents cada dia i des de la capsa màgica ens presentaven les activitats diàries i ens explicaven els contes
Altres vegades, els infants els agafaven per fer les seves pròpies històries però, sovint en ser personatges comercialitzats, recreaven els contes sense vergonya.

Els titelles a la classe ajuden a:
Millorar la capacitat de comprensió
Escoltar històries i contes amb atenció fa millorar les habilitats de comprensió dels infants; ja que, es centren en entendre l’argument, amplien el vocabulari del relat i escolten els diàlegs de cada personatge.
Desenvolupar el llenguatge oral
Quan els infants són els protagonistes dels titelles inventen històries, creen situacions i desenvolupen els diàlegs dels personatges de forma més ajustada en cada ocasió.
Aquesta activitat els obliga a trobar les frases adequades, les paraules concretes i l’entonació adient a cada situació.
Potenciar la imaginació
Inventen situacions, diàlegs, les resolucions dels conflictes són imaginatives... sovint mostren una imaginació increïble.
Disminuir la timidesa
Comunicar-se a través de la personalitat del titella pot alleujar, en els infants més tímids, l’ansietat per parlar davant d'un grup.
Entenen que és el titella qui parla, s’escolten  i els facilita l’expressió oral.
Descobrir les emocions
En manipular els personatges dels titelles han d’actuar com ells ho farien: han de pensar en com es sentirien i reaccionarien; han de reconèixer les emocions i saber comunicar-les.
Les seves pors, frustracions i problemes emocionals els poden expressar a través dels titelles.
Els titelles són un recurs amb el qual es crea tanta fascinació que no cal usar un teatret, ni canviar la veu, ni tenir-ne de sofisticats per gaudir de l’experiència.
A l’Educació Infantil el teatret de titelles sovint és un obstacle; ja que la finestreta acostuma a ser petita i, amb vint-i-cinc alumnes, resulta complicada la visualització de l’obra. A més, els de fusta quan els utilitzen infants molt petits, en ser poc estables, poden ser insegurs.
Si s’utilitzen amb infants més grandets, poden sorgir conflictes per la manca d’espai.
És millor tenir una capsa, un bagul de titelles o similar; agafar-ne un, posar-hi la mà i actuar!


Aquests contenidors es podeu oferir als infants perquè n’escullin un per jugar o crear diàlegs amb els dels altres infants.
No cal tenir titelles comercialitzats; ja que, fer un titella pot ser una activitat artística i creativa.
Les nostres mans són els titelles més senzills de fer, ja que, sense dificultat poden ser humans o animals, portar camisa o cua…
Jocs scout
Una vegada pintades les figures, demaneu-los que es presentin sense deixar de moure’s. Veureu com capten l’atenció dels infants.
Si us animeu a pintar els personatges als nens i a les nenes sentiran el goig de veure’s actuar amb els seus propis dits.
Imatge del blog spoonful
Si voleu, un dibuix realitzat en un paper rígid on s’hi hagin deixat dos forats per posar-hi els dits, ens pot servir per explicar belles històries.

Si vols descarregar la plantilla, clica aquí!
També els podeu convertir en divertits titelles de pal i si els substituïu per fotografies retallades que trobeu en els catàlegs o llibres trencats, podeu fer els personatges dels vostres projectes.

Imatge del blog handmadecharlotte
Els Titelles són un recurs inesgotable tant si són de guant, com fets amb llargs mitjons, o utilitzant material de rebuig... de fils, de dit o de pal. 
Tots ens obriran el món de la imaginació!!!
Per saber-ne més:

12 comentaris:

  1. Com sempre Carme una entrada genial !!!!!!
    El titella de la Carme, encantador quin bon record veritat ??????
    A mi també m'agraden molt els titelles i donen mil i una possibilitats fa quatre anys en un taller de famílies vam realitzar amb les mares diferents titelles (amb mitjons, culleres de fusta, mitges ....) i va ser una experiencia genial !!!!!!
    Petonets guapa i bona setmana !!!!
    PD: A veure si poc a poquet em vaig posant a to i us puc llegar més sovint, que després de la meva baixa,la va haver d'agafar el meu home, el nen també malalt i després el meu pare ingressat no tenia ni temps d'agafar l'ordinador. Un petonàs !!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Magda,
      m'alegra que tots aneu millorant i desitjo que no hagi estat res l'ingrés del teu pare.
      La veritat és que el titella va ser un regal preciós que em va seguir acompanyant a les escoles on anava; ja que estirant el cap apareixia un titella que jo transformava en diferents personatges. Si t'hi fixes bé, el "titella groc" és ell i la mestra jo! ha,ha,ha.
      Bona setmana i cuideu-vos molt que ve fred!
      Carme

      Elimina
  2. a mí siempre me han gustado, pero no soy muy artista, la verdad, sin embargo mis hijos hacían unas representaciones con una manta puesta en la puerta que eran de alucinar, se inventaban historias superdivertidas y tenían un público entregado, jijijj.

    Los títeres de puño los hacíamos de peques y siempre eran una viejecita que contaba cuentos, la tuya es más pomposa!!!!
    Me ha encantado la entrada y me ha hecho recordar días felices. Sacaré del armario el guiñol y a representar!!!!!! gracias por la idea, guapa, se me había traspapelado con tantas cosas por hacer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Qué bien Blanca que hayas revivido días felices!
      Está claro que tenemos muchas actividades por hacer en las aulas y siempre nos queda alguna en el olvido o estan menos frecuentes en nuestras planificaciones.
      A mí me pasaba con las praxias, aunque son muy importantes, las alternaba porque no me gustaban mucho ja,ja,ja.
      Musus

      Elimina
  3. Una entrada genial, como siempre. Me apunto algunas ideas que me han gustado. Gracias por compartir. Un beso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Isabel,
      son propuestas muy sencillas pero muy agradables de hacer con l@s peques.
      Bicos
      Carme

      Elimina
  4. ¡Qué buenísimas propuestas, Carme! Gracias por compartirlas. Me llevaré alguna para mi clase. Un beso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ana,
      me gusta que las propuestas de Fer de Mestres viajen hacia lugares lejanos ;)
      Unha aperta
      Carme

      Elimina
  5. A casa les titelles ens encanten i fins i tot n'hem fet amb personatges de contes que ens agraden. Sovint, els contes són un punt de partida que acaba per altres camins inventats. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. És cert que els titelles obren camins entranyables.
      Petonets titellaires
      Carme

      Elimina
  6. Bones propostes. Gràcies per compartir.

    ResponElimina