Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dimarts, 17 d’abril del 2012

PER A SANT JORDI: EL DRAC!

Quan s’acosta la Diada de Sant Jordi les escoles s’omplen de dibuixos de princeses, de cavallers, de roses i de dracs amb llargues flames.
El drac és una figura fantàstica que la tradició ha identificat com una gran “bèstia de foc” que sovint fa por als més petitsla meva ciutat, com a moltes d’altres, hi ha una forta tradició de correfocs i dracs  que quan apareixen espanten els infants més petits.
Bèstia de Foc del Correfoc
Per Sant Jordi: el drac! té la intenció de desmitificar la “bèstia de foc” convertint el drac en un company de joc. Els farà divertir a l’aula podent abordar des de la tranquil·litat el món de les figures fantàstiques que algunes vegades apareixen en els seus malsons. L’infant podrà expressar i compartir les inquietuds possibilitant la descàrrega emocional a partir d’estratègies d’enfrontament al ser “menjats” pel drac.
        Capacitats:
·  Progressar en el coneixement i domini del seu cos, en el moviment i la coordinació, tot adonant-se de les seves possibilitats.
·    Comportar- se d'acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia personal, cap a la col∙laboració amb el grup i cap a la integració social
·       Assolir progressivament seguretat afectiva i emocional i anar-se
formant una imatge positiva d'ell mateix i dels altres.
Objectius:
·        Conèixer la Llegenda de Sant Jordi i els seus personatges.
·        Identificar els sentiments i les emocions pròpies.
·        Reconèixer els sentiments i les emocions dels/de les altres.
·        Desenvolupar estratègies d’enfrontament davant la por.
·        Gaudir del joc i les tradicions populars.
    Temporització:
Dues setmanes abans de la diada de Sant Jordi (una per construir el drac i l’altra per jugar-hi).
    Material:
Paper d’embalar verd.
Paper de seda vermell.
Cartolina metal·litzada verda i garlanda vermella.
Paper de cel·lofana groc, vermell i transparent.
Pintura blanca, vermella, verda, negra i groga.
Cinta de precinte, cola, gots de plàstic, esponges i pinzells.
    Recursos personals:
Tutor/a i la persona de reforç.
La construcció del drac comporta que s'entengui que aquestes "bèsties" formen part del món de la fantasia utilitzant-ho com estratègia en els moments de por: si són de mentida!
Per a la construcció del drac, el mestre o la mestra haurà de muntar l’estructura amb unes taules (una al costat de l’altra per fer “el túnel de la panxa” per on es passarà i posant-ne a sobre una altra més petita. S'ha  d'encintar-les fortament per les potes amb precinte). 
Estructura amb taules

Una vegada comprovat que no hi ha perill que es desmunti, es folrarà l’estructura amb paper d’embalar de color verd. Acabades aquestes tasques, en petits grups amb la persona de reforç, els nens i nenes ja podran participar de la construcció durant l'activitat de "tallers" de 5 alumnes cadascun. El taller 1 embolicarà els gots amb el paper de seda per enganxar-los a la part superior per fer la cresta de l'esquena del drac.
Gots folrats per fer la cresta del drac
En aquest cas, el cap va ser d’un antic “dragolí” de l’escola i el taller 2 es va encarregar de netejar-lo i "restaurar-lo" repassant la pintura però es pot proposar un taller per fer-lo amb capses de cartró. 

Model de cap fet amb capses de cartró
Els nens i nenes dels tallers 3 i 4 pintaran tot el paper d’embalar amb esponges per imitar les escates de la pell del drac. En el taller 5 es farà la cua   punxant dos triangles de cartolina metal·litzada que enganxaran a la garlanda per fer de cua.
Detall de la cua del drac
Finalment amb pintura negra els nens i nenes amb més maduresa en les habilitats plàstiques dibuixaran les potes i la forma del cos fent les flames que surten de la boca amb el paper de cel·lofana. Per fer la proposta més senzilla evitant construir el cap del drac es pot pintar en el  paper d'embalar com s'ha fet amb les potes.
Per presentar el joc, durant la primera sessió d'aquella setmana, s’explicarà la Llegenda de Sant Jordi amb titelles (rei, princesa, xais, cavalls...) fins a l’escena on el drac té gana però no queden animals per l'àpat. A qui es menjarà?

 És hora de jugar!:
Les altres quatre sessions restants, es realitzaran una cada dia de la setmana i consistiran en donar de menjar al drac. Com explica la llegenda, el drac es “menjarà” a uns infants mentre la resta escenifica el comiat. Per escollir-los, asseguts prop del drac, es cantaran diferents cançons de comptar (dalt del cotxe, una plata d’enciam...) i els nens i nenes, toqui qui toqui, seran l’àpat de la “bèstia de foc”. Aleshores, entrarant per la cortina del davant, tallada al paper d’embalar, i com en Patufet sortiran quan el drac faci un pet (so de timbal). 
El dia 23 d’abril s’explicarà la Llegenda de Sant Jordi completa, podent deixar uns dies més el drac a la classe per jugar-hi. Finalment, podeu fer algun treball plàstic que representi el drac per portar-lo a casa. 
Us deixo on  trobar alguna idea que s'ajusti a les habilitats del vostre grup.
Clica la fotografia!
Per poder avaluar l'activitat en rotllana es parlarà sobre les emocions que han experimentat fent el joc i...
”Vet aquí un rei, vet aquí una princesa, "Per Sant Jordi, el drac! s’ha acabat.

6 comentaris:

  1. L'activitat "super engrescadora". L'hem fet amb alumnes de P5, tot i que molts semblen haver superat pors i angoixes, ser "menjats" pel drac els creava molta emoció. Ha estat una experiència molt divertida i motivadora. Molt agraïda Carme, una activitat que pot ser rutinària i repetitiva es converteix en una proposta nova i molt gratificant (pels infantis i per les mestres)
    Lluïsa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu i als nens i nenes de la teva classe per deixar-me fer aquesta activitat.
      Ens ho vam passar molt bé junts!!
      Petonassos!

      Elimina
  2. A l'escola estem pensant en fer un drac gros per Sant Jordi i he tret molt bones idees de la teva publicació al bloc.

    Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Bernat per deixar aquest comentari!
      Si us animeu, una vegada acabat ens el podeu ensenyar en el facebook de Fer de Mestres http://www.facebook.com/FerdeMestres
      Petons

      Elimina
  3. A la nostra escola hem fet una obra de teatre i gràcies a vosaltes hem tret moltes bones idees, la obra va quedar molt bonica aqui us adjunto un link del viedo de la obra espero amb una grata sorpresa que us agradi

    link del video: https://www.youtube.com/watch?v=35XFAkwmU4c&ab_channel=JavierAbancens

    Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. WOW espectacualar molt original i divertit fins i tot els pares han qued en shock un 10 👍

      Elimina