Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dilluns, 26 de novembre del 2012

EL CALENDARI D'ADVENT

En iniciar aquesta aventura blocaire, no imaginava que faria tants amics i amigues virtuals, ni que amb les seves aportacions m’ajudarien a seguir aquest camí amb il·lusió.
Amb la Txell, del bloc La maleta del precinema a infantil, entre comentari i resposta deixats a les seves entrades, reflexiono sovint sobre aspectes interessants del món educatiu. L’últim tema ha estat la contradicció en la què es troba l’escola laica a l’hora de celebrar algunes festes d'origen religiós. Una d'elles és el Nadal i, amb ella, l’activitat del calendari d'advent (temps litúrgic que el precedeix).
Quan vaig començar a fer de mestra, encara no havia arribat a les escoles el costum de posar un calendari d’advent a les aules.
A la primera escola on ho vaig veure, n’usaven un d’aquells de xocolatines que es comercialitzen a les botigues i cada tarda, abans de marxar a casa, feien un joc per atorgar-li, a un infant, el preuat i dolç premi.
Les mirades de la resta de nens i nenes de la classe de tres anys em va fer comprendre que, aquest tipus de calendari, era un bon recurs per fer-lo únicament a casa. A l’escola, calia trobar una alternativa que fomentés la companyonia, la cohesió de grup i l’alegria, substituint la xocolatina per una activitat lúdica realitzada col·lectivament.
Tenint en compte que aquest és un calendari de "compte enrere" per a preparar-se pel Nadal, vaig pensar que també podria servir-nos per treballar alguns continguts curriculars de les diverses àrees. Amb el temps, he comprovat que altres escoles també ho fan.

Si feu el calendari, recordeu que a les nostres aules trobem infants de famílies amb diverses creences religioses pel que, sempre que la vostra escola no sigui confessional, haureu de tenir cura amb la simbologia emprada en el calendari (millor evitar angelets, naixements, etc) i gaudir de les festes, amb una mirada laica, des de la tradició popular.
Per fer la meva proposta d’un senzill calendari d’advent, necessiteu sobres o elements decoratius típics de nadal fets de paper (estrelles, mitjons, avets, etc), targetes amb els missatges de les activitats a fer, corda, pinces per roba i cartronets amb la numeració.
Imprimiu els dibuixos dels elements nadalencs, els quals voleu que conformin el vostre calendari, i feu que els infants els pintin o els decorin. Si els plastifiqueu, us serviran pels propers anys.
Els dies festius no tenen cap missatge.

Proposta d'activitats:
El dia 1 de desembre en arribar a la classe, els infants troben a la corda, penjats amb pinces per roba, els 25 sobres o els 25 elements decoratius on s’hi troben amagats al darrere uns missatges. I al costat, una bosseta amb els cartronets de la numeració.
A l’Educació Infantil, a més de treballar l’espera, el goig de la sorpresa, el respecte vers els altres i la cohesió de grup; també s’incidirà en alguns objectius dels diferents llenguatges:
Llenguatge verbal (expressió i comprensió oral i escrita)
Objectius:
§  Saber comprendre un relat.
§  Expressar les opinions.
§  Conèixer la funcionalitat de la llengua escrita.
§  Iniciar-se en la lectura.
Activitats:
Expliqueu que el calendari d’advent ajudarà a saber els dies que falten per arribar el tió, els tallers de nadal, les vacances... Com qualsevol calendari té els números que identifiquen  el  dia del mes que utilitzem en posar la data. Cada dia, hi haurà un missatge que farà més agradable l’espera.
Mostreu el missatge del dia i deixeu que hi identifiquin alguna lletra, alguna paraula o tot el text, segons el nivell.
A més, algunes activitats seran específiques per treballar alguns continguts de llengua oral.
Imatge del bloc Els Petits Infants
Llenguatge matemàtic (numeració).
Objectius:
§  Recitar la numeració des del nombre 1 al ...
§  Conèixer les grafies dels nombres treballats.
§  Visualitzar les grafies dels nombres fins el 25.
§  Iniciar-se en les mesures convencionals del temps (dia i mes).
§  Ordenar, amb ajuda o sense, la línia numèrica de l’1 al 25.
Activitats:
Compteu conjuntament el nombre d’elements penjats i el nombre de cartronets amb els números.
Compareu les quantitats i deixeu un temps perquè els infants facin hipòtesis del pas següent a fer. Comenteu-les!
Després, repartiu els cartronets dels nombres i, en recitar la numeració fins el vint-i-cinc, qui tingui cada nombre s’aixecarà a posar-lo a la pinça, ordenadament, fins a finalitzar el calendari.
En l'Educació Infantil, els números estaran en línia recta horitzontal i d’esquerra a dreta.
Cada dia, es pot comptar els dies que han passat, els que falten...
Algunes de les activitats, amagades en el revers dels calendari, són continguts per treballar la numeració: “ Porteu botes o porteu sabates? Teniu cordons i botons? Qui porta faldilles, qui pantalons? Compteu i sabreu quants en són!”
Llenguatge musical (cançons i danses)
Objectius:
§  Conèixer algunes cançons populars de nadal.
§  Gaudir de les cançons i les danses.
§  Aprendre  a seguir el ritme definit en els jocs dansats.
Activitats:
La música conforma l’ambient de festa i no pot faltar en els missatges amagats del calendari: “Si voleu animació, canteu aquesta cançó: Ara ve nadal, menjarem torrons i amb una guitarra cantarem cançons.”
Models de calendaris d’advent n’hi ha molts: fets apilant capsetes, penjant bosses d’un cordó, encolant  envasos de plàstic reciclats, programant els digitals amb la PDI... però, no oblideu que si teniu alumnes invidents o de baixa visió és interessant fer un calendari d’advent amb objectes.
Calendari d'advent amb objectes
Ara, únicament, haureu de triar quin serà el vostre.

Per saber-ne més:

32 comentaris:

  1. Hola Carme!
    M'has "dedicat una entrada"!!!!

    Gràcies per explicar-nos la teva experiència i penjar els recursos que has utilitzat.

    Jo també gaurdeixo molt dels nostres "debats".

    Un petó :)

    Txell

    ResponElimina
    Respostes
    1. Txell, és un plaer compartir reflexions, encara que sigui virtualment ;)
      Espero la propera amb impaciència!!!
      Petonets

      Elimina
  2. Fantàstica entrada Carme! M'agrada molt aquesta aportació. Tant de bo pogués tenir una aula i posar-ho en funcionament, però vaig guardant totes aquestes idees per en tenir l'ocasió posar-les en pràctica.

    Bona setmana!
    Caterina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Caterina!
      Sempre pots fer un calendari per casa.
      Si t'animes mira aquest enllaç on hi trobaràs propostes familiars
      http://www.calendariadvent.com/
      Una abraçada!

      Elimina
  3. Más completo imposible. Un saludo y gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segurament, algun aspecto habrá quedado en el cajón pero cuando aparezca me lo reservaré para la entrada del próximo año :D
      Besets

      Elimina
  4. Com sempre una entrada fantàstica Carme.
    Plena d'experiència i bons recursos!!!
    Nosaltres a l'escola també hi posavem missatges a dins dels sobres, mitjons, capsetes.... o qualsevol objecte que aquell curs feiem servir per fer el nostre calendari.
    El calendari ens feia arribar el poema de Nadal d'aquell curs, alguna endevinalla relacionada amb el Nadal, una carta del tió que ens anunciava que ja havia arribat, algun dia també xocalata(tota una teula) així n'hi havia per a tots .... i els nens i nenes estaven encantadissims !!!!
    Per cert moltes gràcies per posar l'endevinalla del tió com exemple de treballar el llenguatge, així em fas bona propaganda jejeejjejejejje
    Petonets guapa i que passis una bona setmana !!!!!
    MUAKKKKKKKKK

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per compartir!
      Veig que fas un calendari d'advent similar. Els infants s'ho passen molt bé i nosaltres també ;)
      Petonassos!

      Elimina
  5. MIra Carme que esta molt ben explicat aixo de com fer que no tingui conotacions religioses. Es una cosa que sempre m¡havia tirat endarrera i no sabia com ho podiem fer.Jo treballo en un barri marginal i tinc moltes religions i crencies.
    MOLT COMPLET TOT

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un dels aspectes de la vida que sempre m'ha preocupat ha estat el respecte i la tolerància vers els altres. Està tan clar que ningú té l'única veritat!
      En arribar a l'escola, com molt bé expliques, cal esforçar-se per oferir recursos per a tothom.
      Una forta abraçada!

      Elimina
  6. ¡Uau! Me encanta la entrada. No se podría explicar mejor. Me gusta el de las estrellas. Un biquiño.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¡Muchas gracias, Ana!
      Los mensajes en las estrellas estan en catalán, pero si te animas a descargar el fichero siempre puedes pasar el traductor de google :D
      Biquiños

      Elimina
  7. Fantàsticccaaaa entrada Carme. Mira, avui justament he fet una entrada que parla de la feina compartida que estem realitzant al Pinterest amb l'equip hiperactiu. Un d'aquests taulers que hem creat és Nada: Calendaris d'Advent. Potser us interessarà fer-ne una visita.

    Moltes gràcies per compartir aquests coneixements. Ens són d'allò més útils! :) Muak.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a l'Equip Hiperactiu!
      Un bon recull de calendaris, el meu tauler es centrava en calendaris per poder fer a l'Educació Infantil.
      Muac's tranquil·lament actius ;)

      Elimina
  8. Quantes idees Carme! m'encanta la manera que tens de redactar les teves entrades ...em fascina! les expliques com una història i em trasllada de ple al bell mig del teu blog, fins al punt d'obrir el "reader" per llegir les teves entrades directament del teu espai i gaudir-ne en la seva totalitat. Petonets guapa...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Mireia!
      També sóc una gran seguidora del teu bloc, quan aconsegueixo obrir-lo ;D, encara que moltes vegades des de l'anonimat doncs se m'han acabat els elogis!
      Besets

      Elimina
  9. Carme s'em va passar de dir-te ahir en el meu comentari que de fet tan sentir a parlar de calendari d'advent pero he de reconeixer que no sabia quin significat
    tenia. I vas tu i ens ho deixes explicat dient:
    temps litúrgic que el precedeix
    Ets mestra mestra i tambe mestra
    M'agrada com ho fas. Som els teus alumnes jiji

    ResponElimina
    Respostes
    1. Albert, no és mèrit propi!
      Fer una entrada implica setmanes de reflexió, de lectures, de recerca d'informació i, finalment, sempre hi ha alguna amiga que et dóna la clau. En aquest cas la Montse Munells.
      Li passo el teu comentari.
      Besets

      Elimina
  10. Tens raó, Albert: Som privilegiats de ser "alumnes" de la Carme.
    Llarga vida, al blog!

    ResponElimina
  11. NO SOM VIRTUALS ELS AMICS CARME.

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'emocionen aquestes paraules!
      Gràcies Sónia.
      Un petó d'amiga!

      Elimina
  12. Quina bona idea!

    No soc mestra pero tinc una botiga petita al poble i volia compartir amb els nens aquesta tradició i no sabia massa com empescar-mo per fer-ho. El fer-los fer cada dia una activitat relacionada amb el Nadal m'encanta.
    Aveure si n'enpesco 24!

    Gràcies! M'apunto al teu blog...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tes,
      si et descarregues el fitxer del Calendari de les Estrelles, tindràs algunes activitats a punt per fer, d'altres més adequades al marc escolar no et serviran i les hauràs de substituir. Segur que et sortirà genial!
      Besets

      Elimina
  13. Hola Carme!
    Sóc l'Anna Alonso del bloc Petitmonblogger@gmail.com. En primer lloc donar-te les gràcies, encara que amb retard, pel teu comentari al meu humil bloc. En segon lloc felicitar-te i agrair-te enormement la teva tasca que suposa de molta ajuda a totes i tots els mestres, siguin de la teva “fornada” com jo o als més joves. Sempre em sorprens amb les teves propostes i reflexions i tot i que molt sovint coincidim, quasi sempre vas una mica més enllà. S’intueix que la docència la portes a la sang i que és vocacional.
    Sovint penso què faré el dia que em jubili (ja veurem com acabarà tot!!!), fer de mestre és una de les coses més importants de la meva vida després de la família i la salut, per tant se’m fa difícil imaginar què faré.
    Bé per acabar i no fer-me pesadeta animar-te a continuar amb aquesta gran tasca que fas per mitjà del teu bloc i així difondre tota la teva experiència.
    Una abraçada
    Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna,
      m'agrada visitar, en silenci, els blocs que vaig trobant; perquè per a mi no n'hi ha ni de grans ni de petits, en tots hi ha interessants idees!
      Sí, com explico a la meva primera entrada, és molt dur jubilar-se per malaltia quan la teva passió és l'ensenyament.
      Per sort, vaig trobar aquesta altra manera de viure l'escola i persones com vosaltres em feu més fàcil el dia a dia.
      Veig, que també compartim l'interès per l'scrap; encara que jo moltes propostes les adapto als meus gustos. Ara tinc en construcció un bloc amb les cosetes que vaig fent http://ferscrap.blogspot.com.es/
      Gràcies pels teus ànims!
      Petonassos

      Elimina
  14. La Mireia, La Sonia i la Montserrat tenen rao. Han escrit el que jo penso.Felicitats pel blog CARME

    ResponElimina
    Respostes
    1. Albert,
      molt emocionada, ja no em queden paraules d'agraïment...
      Besets

      Elimina
  15. Hola Carme! Des del teu bloc estàs aconseguint fer una tasca molt important. Descobrir, analitzar, dialogar, experiementar,... accions que van molt lligades a al treball de fer de mestra i que per molts és la base de l'educació. Des d'aquest raconet , cada dia hi ha moltes persones que gaudeixen amb la teva experiència i el teu "saber fer". Continua amb aquesta il.lusió i t'aseguro que contagias a aquells que passan pel teu bloc. Per cert, si passes pel meu bloc tens un regalet per acabar l'any amb alegria. Una forta abraçada i fins aviat companya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per les teves paraules, Espe!!!
      Ara mateix em passo pel teu meravellós bloc Plastiquem. http://plastiquem.blogspot.com.es
      Petons

      Elimina
  16. Oh pero quina bona idea i reconec que com no se qui deia mes amunt MAI MAI havia entes la paraula ADVENT jijiji
    Moltes de les idees es poden fer a l'escola
    GRACiesssssssssssssssssssssssssssssssssssss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta és la intenció de Fer de Mestres, exposar idees que us puguin ser útils.
      Un abraçada!

      Elimina