Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dimecres, 28 de març del 2012

ARRIBA LA MONA DE PASQUA!


L’educació per a una alimentació saludable és una de les preocupacions socials que ha revertit a les escoles. Últimament, en moltes d’elles, s'han iniciat programes que volen evitar els problemes de salut que es deriven dels mals hàbits alimentaris, com és l’excés de dolços en la dieta infantil. 
És únicament durant els aniversaris o les festes populars quan els dolços i les llaminadures tenen un paper protagonista a les aules. 
Com diu la cançó, per la Pasqua Mona, és tradició que l’avi o el padrí regali la “mona” al seu net o fillol el diumenge de Pasqua.
En aquesta activitat que proposo serà l’infant qui la regalarà, deixant enrere el seu egocentrisme propi de l'edat, per gaudir fent un dolç obsequi pels altres.


Capacitats:
·   Assolir progressivament seguretat afectiva i emocional i anar-se formant una imatge positiva d'ell mateix i dels altres.
·  Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.
· Observar i explorar l'entorn immediat, natural i físic, amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.
·  Comportar-se d'acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia personal, cap a la col∙laboració amb el grup i cap a la integració social.

Objectius:
·     Desenvolupar una autonomia progressiva en les seves activitats habituals, adquirint seguretat afectiva i emocional.
·    Crear la curiositat pels menjars tradicionals.
·     Gaudir de les tradicions i de les festes populars.

Temporització:
Com que no és lectiu el dilluns de Pasqua, dia de la Mona, les sessions d'aquesta activitat es faran durant la setmana prèvia a les vacances.
La capsa màgica ens portarà una Mona de Pasqua embolicada amb paper de cel·lofana per poder veure-la i iniciar una conversa: 
Què és? a qui li regalaries? per què?,...


Obrirem l’embolcall i, conjuntament, s'escriurà a la pissarra un llistat del material necessari per fer-la.

Recursos materials:
-      Cartolina i fulls A4 blancs.
-      Tisores, felpa i punxó.
-      Barra de cola.
-      2 plomes
-      “Lacasitos” (opcional)
-      Cinta i paper per embolicar.
Sessions:
Material fungible
1.   Nota per a les famílies:
Els nens i nenes faran una nota per avisar a casa que cal portar:
-      1 Ou de xocolata.
-      1 “Donuts” de sucre.
A P3 es farà la nota escrita i ells ho dibuixaran.
A P4 i P5 ho copiaran o escriuran, segons el nivell d’escriptura de cadascú.

2.      La blonda
P4 i P5 plegarà un paper blanc i hi retallarà trossets pels costats. Els nens i nenes gaudeixen molt amb aquesta activitat doncs el component de sorpresa, al desplegar el paper i veure el resultat final, els engresca molt.


Com que el domini de les tisores a P3 encara no s’ha assolit, es donarà la blonda retallada i es decorarà amb gomets fent una sèrie determinada o lliurement. 

Blonda P3
Per donar consistència a la base de la blonda es punxarà un cercle en una cartolina blanca que s’hi enganxarà.

Cada infant escriurà el seu nom al darrere de la base.
 3. La Mona de Pasqua
Es dedicarà una tarda a fer la Mona, cada infant amb els ingredients, les plomes i la blonda. Es pot decorar amb llaminadures.
Una vegada fetes les Mones de Pasqua, es farà una exposició a l'aula, fins l'hora de portar-la a casa, mentre podeu canta la cançó: “per Tots Sants...”

Mona de P3
Abans de portar-la a casa s'embolicarà. A P4 i P5 ho poden fer els nens i nenes.
Hi ha escoles que fan una Mona de Pasqua col·lectiva i la mengen per berenar, després d'acomiadar a la Vella Quaresma.


4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Sí, aquestes activitats són "dolçament" gratificants!!!

      Elimina
  2. Molt bonica i amb molt bon recurs un donut.

    gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per deixar el teu comentari.
      Aquests tipus de pastissets van molt bé perquè n'hi ha de xocolata, sense xocolata, de xocolata blanca... per a tots els gustos!!!
      Petonets
      Carme

      Elimina