Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dijous, 31 de maig del 2012

ESCOLTEM L'ORLA DE FI DE CURS (II)


Per fer les orles convencionals, a la xarxa hi ha molta informació però de vegades ens trobem amb cursos on se’ns plantegen nous reptes que ens ajuden a descobrir altres recursos. 
En aquest cas les orles de fi de curs fetes amb imatges no ens eren útils; ja que havíem tingut la sort de compartir el curs amb un alumne invident i calia adaptar-la perquè també pogués gaudir de l'activitat. Així, la nostra va ser una orla per escoltar que ens va potenciar les Capacitats:
·        Aprendre a ser i actuar de forma cada vegada més autònoma
ü Assolir progressivament seguretat afectiva i emocional i anar-se formant una imatge positiva d'ell mateix i dels altres.
·        Aprendre a pensar i a comunicar
ü Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.
·        Aprendre a conviure i habitar el món
ü Comportar-se d'acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia personal, cap a la col∙laboració amb el grup i cap a la integració social

Objectius:
  •  Començar a ser objectiu i realitzar l’autoavaluació del curs.
  • Saber expressar oralment una idea.
  • Iniciar-se en l’experiència de gravar i escoltar la pròpia veu i la dels altres.
  • Saber fer silenci.
  • Respectar la producció pròpia i la dels altres.
  • Gaudir del resultat de l’activitat.

Recursos materials:
  • Gravadora digital o micròfon connectat a l’ordinador.
  • Cd’s
  • Fundes adhesives per cd.
  • Fotografia del grup-classe.

Recursos personals:
  • Mestre tutor o mestra tutora.
  • Persona de reforç.
Descripció de l’activitat:
Durant les últimes setmanes del curs, les hores de reforç a l’escola es dediquen a fer les proves per a l’avaluació i l’autoavaluació que es fan els propis infants.
Per realitzar l’orla per escoltar es va aprofitar el temps d’avaluació programat  perquè la tutora, mentre la mestra de reforç estava amb el grup, realitzés l’autoavaluació. Els fulls i els colors de sempre es van substituir per una gravadora digital.
En grups de set alumnes i amb l’aula en silenci, després d’un petit assaig, s’iniciava la gravació.
Cadascú saludava, es presentava, explicava el que havia après durant el curs, el que li havia agradat més de fer i cantava una cançó amb la resta de nens i nenes mentre la mestra ho gravava. Acabades les gravacions dels infants la mestra hi va gravar unes frases de comiat.
Finalitzada la gravació de l’orla, es va crear un arxiu d’àudio a l’ordinador per a poder copiar-lo als cd’s.
Una tarda es va dedicar a fer l’audició de la nostra orla, comentar  i els infants van gaudir escoltant les seves veus i la dels altres.
Fetes les còpies, a cada funda es va posar una fotografia del grup i el cd. Aleshores es va enganxar a la contraportada de l’àlbum del tercer trimestre per portar-ho a casa l’últim dia del curs de P3.
En aquesta gravació es poden observar els diferents nivells d’adquisició del llenguatge oral. És un recurs interessant pels mestres perquè ajuda a realitzar l’avaluació de la parla i poder detectar els infants que mostren dificultats a l’hora d’articular alguns sons.
Valorant les mestres del cicle d’educació infantil molt positiva l’experiència, a l’escola l’orla per escoltar  s’ha repetit en altres cursos.

7 comentaris:

  1. Carme, una orla encantadora. Yo también tuve una niña invidente en cursos superiores y fue una experiencia inolvidable. Un beset.

    ResponElimina
  2. Ha passat un temps des de que vaig publicar "Escoltem l'orla de fi de curs".
    En aquests dies els nens i nenes que van fer aquesta orla al arribar a la meva tutoria de P3, ara que acaben sisè, han volgut repetir-la com a regal pel seu comiat. Els divertia tant escoltar les seves veus...
    Ara, ja nois i noies camí de secundària, han explicat una anècdota dels seus anys passats a l'escola. Fantàstica!!!
    Mestres, us animo a fer "Orles per escoltar"!!

    ResponElimina
  3. Jo he escoltat fa poquets dies AQUELLA ORLA, he acabat amb llàgrimes als ulls i un somriure als llavis!
    Ara mateix quan hi penso, encara m'emociono, Carme! És un dels records més bonics que tindrem mai les famílies d'aquella promoció.
    Gràcies Carme!

    ResponElimina
  4. Respostes
    1. Roser,
      la veritat és que va ser una activitat molt engrescadora i ha quedat en el record dels infants i les famílies.
      Petonets
      Carme

      Elimina