Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

dilluns, 10 de març del 2014

ELS RETOLADORS FLUORESCENTS

Moltes persones seguidores de Fer de Mestres han crescut amb els marcadors, retoladors de tinta fluorescent, en el seu estoig i veuen aquest invent amb la indiferència que dóna la quotidianitat.
Imatge @ Broken Sphere
La primera vegada que vaig tenir entre les mans un d’aquests retoladors tenia dotze anys, feia poc que havien sortit al mercat, i ens admiraven els seus colors mentre ens alliberaven del regle i el llapis per subratllar els continguts importants. Aleshores, també van començar les disputes amb el pare i la mare per a poder-los utilitzar com a subratlladors.
A casa, les primeres setmanes de setembre, eren tardes de gomes d’esborrar i llibres usats. La mare ens feia repassar les pàgines dels llibres que es podien reutilitzar, a esborrar-hi tot el que s’havia subratllat amb el llapis i revisar els folres per deixar-los a punt de tornar a l’escola un curs més.
I com que jo sóc la petita de les germanes i el que volia era estrenar llibres, no m’agradava gens fer-ho i em va alegrar força descobrir els marcadors; ja que, pensava que m’estalviaria la feina de cada setembre i tindria llibres nous.
A la família es va encetar la discussió, en molts dels claustres encara dura; ells defensaven que s’embrutaven les pàgines dels llibres i nosaltres que els llibres de text eren material de treball podent-se marcar com ho faríem amb els apunts. Finalment, van deixar la decisió final a l’opinió del professorat de l’escola.
Han passat els anys i, ara, no podem oblidar aquest recurs per treballar a les nostres aules; fins i tot, a les d’Educació Infantil.
Passejant per Pinterestfa uns dies, vaig veure una imatge que em va recordar les activitats que fèiem en el nostre cicle amb els retoladors fluorescents i vaig comprovar que en altres països són les mateixes. 
A l'escola una companya ens va animar a usar-los; ja que, en ser de colors molt vistosos i en no caldre fer gaire pressió sobre el paper per fer-los pintar, infants o adults els podríem utilitzar per a treballar l’escriptura, el grafisme, l’observació, etc.
Per a introduir l’escriptura i altres grafismes escriviu les paraules o dibuixeu el traç del grafisme a treballar amb retolador fluorescent i demaneu els infants que els ressegueixin amb el llapis.
És un recurs molt interessant per a utilitzar-lo a P3 alhora d’introduir l’escriptura del nom propi.
Fitxa de treball del nom propi a P3
En el taller de grafisme, a més dels llapis i colors, per treballar sobre el paper poseu-hi retoladors de diferents gruixos i entre ells uns quants de fluorescents. És un recurs molt motivador!
Resseguint triangles amb retoladors fluorescents!
Per a introduir les  pautes Montessori que s'usen en algunes escoles per fer la "lletra lligada". En d'altres, s'introdueixen aquestes pautes per a les activitats de traç.
Per a fer-les entenedores, després d'explicar bé les consignes, podeu ressaltar les línies amb els marcadors.
Grafisme en pauta Montessori a P5

Per a delimitar els espais on escriure en algunes activitats dels nostres racons de treball es potencia el control del traç escrivint en alguns espais tancats. Per facilitar la visualització dels límits, resseguiu el contorn d'aquests espais amb els marcadors.
Escrivint nombres i lletres
Mots encreuats a P4
Per a definir les línies a punxar o retallar podeu marcar vosaltres el contorn o, si els infants tenen prou habilitat, demaneu que ho facin ells abans de l'activitat.
Retallar a P5
Per a petits i grans dibuixar gaudint de la llum negra!
Activitat a l'Escola Bressol Ribes. Clica!

Des de l'experiència:
  • Quan els usin els nens i les nenes, procureu que siguin retoladors aptes per als infants, amb tintes de base aquosa no tòxica i fàcilment rentables amb aigua.

14 comentaris:

  1. A nosaltres ens encanten, amb o sense llum negra! Són una manera molt vistosa de donar rellevància a una paraula, una imatge o traç!
    Petonets fluorescents!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està clar que en sou uns experts en fluorescència. Em guardo els enllaços a "Encenent la imaginació" per a l'entrada de la llum negra; ja que, feu unes experiències genials!!!
      Petonets
      Carme

      Elimina
  2. nosotras tenemos rotus fluorescentes para casi todo, jijiji, a los peques les entusiasman y la verdad que quedan unas cosas preciosas. gran entrada, gracias, guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En las escuelas que trabajé, no había costumbre de usar los marcadores y tenerlos como material para l@s peques era toda una innovación ja,ja,ja.
      Espero que ahora se haya extendido su uso; ya que, como bien dices, ell@s se entusiasman.
      Musus
      Carme

      Elimina
  3. A mi también me encantan los rotuladores fluorescentes. Muy buenas ideas, Carme. Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo también soy una "fan" de este tipo de rotuladores. Como todavía ando con la agenda de papel los rotuladores me sirven para saber el día que me espera: marcado en amarillo? va de médicos, si está en rosa? visitas familiares...
      Besitos fluorescentes
      Carme

      Elimina
  4. Hola Carme!
    M'ha agradat aquesta entrada.
    I és ben veritat que a P3 fem els noms amb retoladors ;)
    Un petonet llampant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Txell,
      fa dies que no et visito, oi?
      És que no surto d'un encostipat que s'omple l'agenda de metges i obligacions. Qui desastre!
      Petonets atrafagats
      Carme

      Elimina
  5. Ai, quins records també de quan van sortir .... va ser tot un boom , jejejej. Al David li agraden molt, van molt bé per pintar sobre transparències o cobertes de plàstic a la taula de llum !!!

    Com passa el temps .....

    petonets!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres, i tant!!!
      Per a la taula de llum són genials i si és amb llum negra una experiència màgica!!!
      Petonets
      Carme

      Elimina
  6. Ja no recordava el debat de quanvaren sortir aquests retoladors! Jo em vaig perdre les activitats d'infantil amb ells i veure el teu recopil.latori m'ha obert un munt d'idees. A casa, els Reis ens n'han portat una capsa perquè ens encanta jugar a dibuixar amb ells sota la llum negra. Ara provarem de fer-hi més coses. Gràcies per les idees! Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segurament el debat sobre l'ús dels "marcadors" el vas viure amb menys intensitat, tu ets molt jove!!!
      Per sort, ara aquest material s'ha convertit en un recurs més per a l'expressió plàstica, l'experimentació i l'escriptura. Espero amb impaciència llegir les teves experiències a casa.
      Et segueixo!
      Muac's
      Carme


      Elimina
  7. Nosaltres utilitzem, unes ceres, fluorescents, que són de la marca JOVI, amb forma de retoladors o boli, i els encisa pintar amb elles, hi ha groc, verd, rosa i taronja, i són adequades per a menuts,
    Els agrada moooolt pintar amb elles, sobretot ara que estan fent dibuixos de L'ESPAI.
    Gràcies per compartir idees

    ResponElimina
    Respostes
    1. La fluorescència és un d'aquells "misteris de la llum" que encisa a grans i petits, oi?
      En el mercat hi ha cada vegada més materials fluorescents diferents que aporten motivació a les tasques de sempre.
      Jovi, saps què? ;) Espero veure els dibuixos de l'espai ben aviat.
      Besets
      Carme

      Elimina