Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

diumenge, 27 de maig del 2012

LA MALETA DEL CONTE VIATGER


Explicar i escoltar  contes permet els infants entendre el món que els envolta i els ajuda a viure el seu món interior des de les emocions que els generen les històries i els seus protagonistes.
Llibres de contes a les escoles en trobem per tot arreu: a la biblioteca d’aula, a la de l’escola, per les prestatgeries,... i a la maleta del conte viatger.
La maleta del conte viatger és un recurs per fomentar el gust per la lectura, l’enriquiment del llenguatge dels nens i nenes del segon cicle de l’educació infantil i la implicació de les famílies en la creació de l’hàbit lector.
Els objectius d’aquesta activitat són:
 • Ajudar a establir un vincle afectiu entre adults i nens a través de la lectura.
 • Facilitar l'expressió de les pròpies emocions
 • Promoure el gust per la lectura i l’hàbit lector
 • Afermar l’autoestima de l’infant.
 • Afavorir l’enriquiment de l’expressió oral.
 • Potenciar l’atenció i la memòria.
Durant el curs tots els infants de la classe de P4 i P5 portaran a casa seva la maleta del conte viatger.
La maleta serà una carpeta de cartró decorada (cal que porti nansa per a fer la funció de maleta).
Adaptació d'un disseny de la Glòria Vivas del bloc "Papers de colors"

Quan arriba el divendres, el nen o nena que portarà la maleta del conte viatger a casa seva, anirà al racó de la biblioteca de la classe per agafar el conte que més li agradi i que encara no se l’hagi emportat ningú.
Tot i que a la reunió d'inici de curs s'explicarà detalladament el funcionament de la maleta del conte viatger, s’hi adjuntarà el full explicatiu per a la família on s’anima a llegir-lo junts i a gaudir de l’experiència1. Doncs, els infants que viuen la lectura de llibres com una experiència positiva tendiran a repetir-la i d’aquesta manera es facilitarà l’adquisició de l’hàbit lector.
Interior de La maleta del conte viatger.
Per afavorir l’enriquiment de l’expressió oral, el dilluns quan el nen o nena porti la maleta amb el conte viatger a la classe, es posarà davant del grup  per explicar-lo. Es poden portar alguns suports que ajudin a recordar l’argument: titelles, dibuixos, objectes, disfresses,...
            
               En Pol ens va portar pastís i xocolata per esmorzar (elements del conte).
              Abans va explicar amb el titella el conte "La mama oca i el pastís".
L'Anna va fer aquests
titelles per explicar "En Tabalet".Es demanarà coherència en el relat i que s’usin les fórmules d’inici i final per facilitar l’estructura narrativa del conte:
-      Vet aquí una vegada...
-      Hi havia una vegada...
-      En aquells temps...
-      Conte contat, conte acabat i sinó és mentida és veritat!
-      Vet aquí un gos, vet aquí un gat aquest conte s’ha acabat!
Per afermar l’autoestima de l’infant i donar-li seguretat en relació a la seva expressió verbal, al finalitzar l’explicació del conte se li farà una valoració positiva amb una de les cantarelles de felicitació i un aplaudiment.
Alguns nens o nenes poden no tenir el recolzament familiar pel que prepararan la presentació del conte amb el mestra o la mestra.
La maleta del conte viatger ens servirà per poder avaluar l’expressió verbal dels infants a partir dels ítems que s’hagin establert per aquell curs.

6 comentaris:

 1. Respostes
  1. Els nens i nenes esperen el dia d'emportar-se-la amb impaciència!!
   També a les famílies els agrada compartir aquesta estona de preparació del conte.
   Ens llegim!

   Elimina
 2. Per cert, no sé si saps que el teu bloc és un dels meus favorits! Passa't pel meu bloc que trobaràs una sorpreseta (encara que no sé si ja la tens...) http://ideesmagistrals.blogspot.com.es/2012/05/premi-bloc-favorit.html

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies, Estrella!
   Ens trobem a Idees Magistrals.
   Besets

   Elimina
 3. Jo també sóc mestre i aquesta experiència és una de les meves preferides. M'encanta el món dels contes i trobo fonamental relacionar escola i família. I amb aquesta eina s'aconsegueix!

  Felicitats per la pàgina!

  ESTHER

  P.D: Jo també he començat un bloc, que et convido que facis una visita: ditelles-esther.blogspot.com.es/

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies pel teu comentari!
   Ara mateix corro a visitar el teu bloc!
   Petonets

   Elimina